× ABONNEREN

Cariës in melkgebit voorspelt cariës op eerste blijvende molaar mesiaal

Kindertandheelkunde

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

Het mesiale oppervlak van de eerste blijvende molaar is het meest cariësgevoelige approximale vlak van het blijvende gebit bij kinderen jonger dan 12 jaar. Het doel van dit onderzoek was het verband tussen cariësprogressie op het mesiale oppervlak van de eerste blijvende molaar (T6M) en cariës op het distale oppervlak van de tweede tijdelijke molaar (t5D) alsmede het occlusale oppervlak van de eerste blijvende molaar (T6O) te bepalen.

Het 4-jarige longitudinale onderzoek vond plaats bij een groep Spaanse kinderen met een hoog cariësrisico. Aan het onderzoek namen kinderen (5-13 jaar; n = 565) deel bij wie bij aanvang ten minste 1 T6 volledig was doorgebroken en approximaal in contact stond met 1 t5, zonder de aanwezigheid van een restauratie of fissuurlak op de gebitselementen T6O en t5D. De klinische data werden verzameld met gebruikmaking van het International Caries Detection and Assessment System (ICDAS) en bitewing-röntgenopnamen.

De aanwezigheid van cariës op gebitselementen t5D en T6O tijdens baseline bleek op termijn zeer significant geassocieerd te zijn met de aanwezigheid van cariës op gebitselement T6M (p < 0,001). Deze bevindingen onderstrepen volgens de onderzoekers de noodzaak van preventie en behandeling van cariës op het T6O en T5D. Niet vermeld werd de mogelijkheid om via beslijping van het distale vlak van de tweede tijdelijke molaar de kans op het ontstaan van cariës op het mesiale vlak te verkleinen. In een Zweeds onderzoek uit 1994 werd deze optie al met succes toegepast.

Conclusie. De aanwezigheid van cariës op het distale vlak van een tweede tijdelijke molaar en ook op het occlusale vlak van een eerste blijvende molaar blijkt zeer voorspellend te zijn voor het ontstaan van cariës op het mesiale vlak van een eerste blijvende molaar.

Bron

Lim LZ, Preisser J, Benecha HK, Zandona AF. Longitudinal assessment on the impact of caries status of nearby surfaces on caries progression on the mesial surface of first molars. Int J Paediatr Dent 2020; 30: 775-781.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog