× ABONNEREN

Cariës in relatie tot slaapduur

Kindertandheelkunde

Door op 05-03-2021
  • Reacties (0)

Nachtelijk eten, de frequentie en de consistentie van koolhydraten en verminderde speekselvloed ’s nachts vormen risicofactoren bij het ontstaan van cariës. Kinderen die laat opblijven, blijken een groter cariësrisico te hebben en poetsen hun tanden minder. Ook blijkt onvoldoende slaap bij te dragen aan systemische problemen door hormonale en metabole stoornissen. Zo worden eetlustgerelateerde hormonen zoals ghreline (hongergevoel) en leptine (verzadigingsgevoel) beïnvloed door korte nachten.

Het doel van dit onderzoek was vast te stellen wat het effect van de slaaptijd op de ontwikkeling van cariës was in relatie tot deze eetlustgerelateerde hormonen. Het onderzoek bestond uit 2 delen. Bij 10-jarigen (n = 5.456) werden data verzameld aan de hand van een mondgezondheidsonderzoek en een slaapinterview met een tussenpozen van 2 jaar, daarnaast werden speekselmonsters (n = 744) geanalyseerd op de aanwezigheid van leptine en ghreline in relatie tot cariës. Ook werd de bedtijd, slaapduur, concentratie ghreline en leptine onderzocht in relatie tot gingivitis, geslacht en leeftijd. Het onderzoek geeft nauwelijks informatie over het type voedsel en het tijdstip van consumeren.

Gemiddeld gingen de kinderen rond 22.00 uur naar bed (sd = 1,6) en sliepen zij 8,8 uur (sd = 16). Voor ieder uur dat de kinderen na 20.00 uur gingen slapen bleek er een toename in de cariësincidentie van 20% na 2 jaar (b = 0,2, p = 0,01). Lagere niveaus van leptine en hogere niveaus van ghreline in speeksel werden geassocieerd met meer cariës. De slaapduur veranderde de niveaus van ghreline en leptine. Dat wil zeggen dat de slaapduur een negatief effect had op de hoeveelheid leptine in relatie tot cariës (b = -0,09, p < 0,05), en een positief effect had op de hoeveelheid ghreline in relatie tot cariës (b = 0,07, p < 0,05).

Conclusie. Wanneer kinderen laat naar bed gaan neemt de incidentie van cariës in relatie tot het aantal uren slaap toe. Bij een beperkte slaapduur is er een toename in de hoeveelheid ghreline en een afname in de hoeveelheid leptine met als gevolg een toename van cariës. Hormonale mechanismen die van invloed zijn op een verhoogde eetlust kunnen zo bijdragen aan ontstaan van cariës.

Bron

Alqaderi H, Tavares M, Al-Mulla F, Al-Ozairi E, Goodson JM. Late bedtime and dental caries incidence in Kuwaiti children: A longitudinal multilevel analysis. Community Dent Oral Epidemiol 2020; 48: 181–187.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 maart 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 3 - maart 2021; 173-174

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog