× ABONNEREN

CBCT-opname van de derde molaar in de onderkaak

Radiologie

Door op 07-02-2020
  • Reacties (0)

In 2012 werd door de Europese Commissie de richtlijn Stralingsbescherming nr 172 uitgegeven, over het gebruik van conebeamcomputertomografie (CBCT) voor tandheelkundig en maxillofaciaal gebruik. De richtlijn was gebaseerd op de toen aanwezige, schaarse literatuur over het onderwerp, met tegenstrijdige resultaten. In de daaropvolgende jaren volgde regelmatig een oproep voor beter onderzoek op dit gebied. De EADMFR heeft het initiatief genomen om een position paper te schrijven over de inzet van CBCT bij de extractie van derde molaren in de onderkaak, vooral om postoperatieve stoornissen van de nervus alveolaris inferior te kunnen voorkomen. Een uitgebreid literatuuronderzoek werd uitgevoerd met als belangrijkste vragen:

  1. Verandert de inzet van CBCT de behandeling van de patiënt?
  2. Vermindert het gebruik van CBCT het aantal sensibiliteitsstoornissen van de nervus alveolaris inferior?
  3. Kan CBCT het risico van een zenuwbeschadiging voorspellen?

Sinds de eerder genoemde richtlijn in 2012 werd uitgevaardigd zijn diverse onderzoeken uitgevoerd met een hoge bewijskracht, waaronder 5 gerandomiseerde klinische onderzoeken en een meta-analyse. Op grond van de nu beschikbare literatuur bleek het mogelijk tot een aanbeveling te komen met de hoogste bewijskracht.

Conclusie. CBCT-opnamen van een derde molaar in de onderkaak moeten niet als een routinematregel worden uitgevoerd, maar alleen als de betreffende behandelaar een specifieke vraag heeft voor een individuele patiënt die niet kan worden beantwoord met conventionele beeldvorming (dat wil zeggen panoramische en/of intraorale röntgenopname).

Bron

Matzen LH, Berkhout E. Cone beam CT imaging of the mandibular third molar: a position paper prepared by the European Academy of Dentomaxillofacial Radiology (EADMFR). Dentomaxillofac Radiol 2019; 48: 20190039. Tabel 2. Praktijkrichtlijnen ondersteunende zorg bij orale graft-versus-hostziekte in de algemene tandheelkundige praktijk.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 7 februari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 2 - februari 2020; 132

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog