× ABONNEREN

CBCT-opnamen bij Zweedse kinderen en adolescenten

Radiologie

Door op 04-12-2020
  • Reacties (0)

Conebeamcomputertomografie (CBCT) is een relatief nieuwe radiologische techniek voor gebruik in de dentomaxillofaciale radiologie en heeft een hoge diagnostische kwaliteit. De resulterende beelden zijn in 3 dimensies te bekijken: axiaal, sagittaal en coronaal. CBCT gaat gepaard met hogere doses röntgenstraling dan normale tandheelkundige opnamen, maar met lagere doses dan medische CT-opnamen. Ook bij kinderen en adolescenten kan CBCT een toegevoegde waarde hebben. Voorafgaand dient altijd de medische anamnese te worden afgenomen en dient er klinisch onderzoek plaats te vinden. Aangezien jongeren gevoeliger zijn voor röntgenstraling en zij nog een lange levensverwachting hebben, dient bij hen extra aandacht te worden besteed aan de rechtvaardiging en optimalisatie van de CBCT-opname. Het doel van dit onderzoek was in retrospectief vast te stellen wat de indicaties waren voor CBCT bij Zweedse jongeren over een periode van 3 jaar.

Het onderzoek liep van 2014-2017 en betrof patiënten onder de 19 jaar die verwezen waren naar een radiologische afdeling voor een CBCT-onderzoek. In totaal werden ruim 3800 jongeren verwezen voor een röntgenopname. Bij 617 van hen werden CBCT-opnamen gemaakt. Ruim 40% van de verwijzingen kwam van de huistandarts. De gemiddelde leeftijd van de patiënt was 12,5 jaar. Er werden 19 verschillende indicaties voor verwijzing gerapporteerd. De meest voorkomende was een beoordeling van de ligging van een ectopische cuspidaat met de vraag of er mogelijk resorptie van een buurelement zichtbaar was (38,6%). Vanwege bewegingsartefacten moesten 40 CBCT-opnamen opnieuw worden gemaakt.

Conclusie. De meeste verwijzingen vonden vanuit de tandartspraktijk plaats voor jongeren tussen de 11 en 15 jaar met als indicatie de ligging van de cuspidaat in relatie tot het buurelement. Aanbevolen wordt om opnamen te maken met hoge snelheid en halve rotatie om de kans op een bewegingsartefact te minimaliseren.

Bron

Hajem S, Brogardh-Roth S, Nilsson M, Hellén-Halme K. CBCT of Swedish children and adolescents at an oral and maxillofacial radiology department. A survey of requests and indications. Acta Odontol Scand 2020; 78: 38-44.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 december 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 12 - december 2020; 740

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog