× ABONNEREN

Chemotherapie kan mucositis doen opvlammen

Basiswetenschappen

Door op 07-02-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Speeksel verricht een veelheid aan functies in het mondmilieu, variërend van antimicrobiële werking, afvoer van schadelijke stoffen, bevochtiging en smering, en beschermt daarmee de orale mucosa tegen beschadiging en bacteriële infecties. Een belangrijk aandeel hierin leveren de glandula submandibularis en de glandula sublingualis. Kankertherapie veroorzaakt een atrofie van de speekselklieren waardoor de speekselvloed en daarmee de beschermende werking in het mondmilieu afneemt. Deze disfunctie kan een orale ulceratieve mucositis doen opvlammen. In dit onderzoek werd het effect van hyposalivatie op orale ulceratieve mucositis en het effect van antikankermedicamenten op de speekselklieren bestudeerd.

Om hyposalivatie te simuleren werden bij ratten bilateraal de submandibulaire en sublinguale speekselkieren verwijderd, en bij een deel tevens de parotisklieren. Na 16 dagen werd experimenteel mucositis geïntroduceerd met behulp van een zuur. Ernst van de afwijking en bacteriële samenstelling werden gemeten. De resultaten lieten zien dat de ernst van de orale ulceratieve mucositis groter was bij ratten waarbij de submandibulaire en sublinguale speekselklieren waren verwijderd, ongeacht of ook de parotisklieren waren weggehaald. Het genezingsproces verliep ook trager; het effect was het grootst bij de groep waarbij ook de parotisklieren waren verwijderd. Bij deze groep was ook het aantal kolonievormende bacteriën 10 maal groter dan in de controlegroep. De in dit onderzoek gebruikte antikankermedicatie reduceerde het gewicht van de speekselklieren en beschadigde de klieren.

Conclusie. De onderzoeksresultaten suggereren dat door chemotherapie geïnduceerde hyposalivatie mucositis kan doen opvlammen en de genezing daarvan vertraagt, waarschijnlijk door een verminderde antimicrobiële functie. Het onderzoek illustreert het belang van een goede mondgezondheid bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan.

Bron

Hitomi S, Ujihara I, Sago-Ito M, et al. Hyposalivation due to chemotherapy exacerbates oral ulcerative mucositis and delays its healing. Arch Oral Biol 2019; 105: 20-26.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog