×

Consumptie van vis en mondkanker

Basiswetenschappen

Door op 06-03-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Mondkanker wordt jaarlijks bij ruim 200.000 nieuwe patiënten gediagnosticeerd en is de doodsoorzaak bij 145.000 mensen op jaarbasis. In Azië is het de zesde meest voorkomende maligne tumor. Genetische en levensstijlfactoren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een tumor. Ook van citrusvruchten, eieren, tabak en alcohol, groene thee, koffie wordt gezegd dat zij de ontwikkeling van mondkanker kunnen beïnvloeden. Weinig is bekend over de relatie van visconsumptie en het risico op mondkanker. Daartoe is de onderhavige meta-analyse uitgevoerd.

Gezocht werd in PubMed, Web of Science en de Chinese nationale Kennis Infrastructuur tot en met mei 2019. Odds ratio’s en betrouwbaarheidsintervallen werden berekend. In totaal werden 15 publicaties gevonden, met ruim 5.200 casus en meer dan 70.000 participanten. Over het geheel werd een reductie van de relatie tussen het risico op mondkanker en de consumptie van vis gevonden (OR = 0,74; 95% CI 0,64-0,85). De participanten werden ook onderverdeeld naar geografische locatie. Het verschil tussen meer en minder vis eten was alleen signiificant voor Europeanen (OR = 0,67; 95% CI 0,55-0,82).

 

(Beeld: Shutterstock)

Conclusie. De consumptie van vis kan een bijdrage leveren aan een verlaagd risico op de ontwikkeling van mondkanker, vooral in Europese populaties.

Bron

Hu S, Yu J, Wang Y, Li Y, Chen H, Shi Y, Ma X. Fish consumption could reduce the risk of oral cancer in Europeans: a meta-analysis. Arch Oral Biol 2019; 107: 104494.

Log in om een reactie te plaatsen

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 maart 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 3 - maart 2020; 206