× ABONNEREN

Coronavirusziekte en mondzorg

Algemene ziekteleer

Door op 03-07-2020
  • Reacties (0)

De pandemie van coronavirusziekte 2019 (corona virus disease 2019; COVID-19) is begonnen in Wuhan, China. Dit artikel heeft als doelstelling essentiële informatie te verstrekken over COVID-19, over de infectierisico’s en over de benodigde preventieve maatregelen in de mondzorg.

Causaal is het severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), dat waarschijnlijk afkomstig is van Rhinolophus sinicus, een specifiek type vleermuis. De transmissie van vleermuis op mens komt vermoedelijk voor rekening van schubdieren, ook wel termieteneters of pangolins genoemd. Aangenomen wordt dat de transmissie van mens op mens verloopt via respiratoire druppels en huidcontact en dat het virus ook fecaal-oraal overgedragen kan worden. Afhankelijk van de regio in China varieert de mortaliteit van het aantal gevallen van COVID-19 van 0,39% tot 4,05%. De risicogroepen voor infectie met SARS-CoV-2 bestaan uit mensen van alle leeftijden die in nauw contact zijn geweest met symptomatische of asymptomatische COVID-19-patiënten. De symptomen zijn: koorts, droge hoest, benauwdheid, vermoeidheid, spierpijn, verwardheid, hoofdpijn, keelpijn, diarree en vomeren. Het percentage COVID-19-patiënten dat zodanige symptomen krijgt dat opname in een medisch centrum noodzakelijk is, schommelt tussen de 15 en 25. Van deze groep moet een kwart tot een derde worden opgenomen op een afdeling intensieve zorg vanwege acuut ademhalingsfalen, aritmie en/of shock. De overlevingskansen van deze personen zijn slechter naarmate ze ouder zijn en comorbiditeit hebben, zoals diabetes mellitus of cardiovasculaire ziekten. Behandeling van COVID-19 is nog niet mogelijk. Het beleid om COVID-19 te bestrijden, richt zich op de opsporing en het onder controle brengen van de infectiebron, stringente infectiepreventie, tijdige diagnostiek en isolatie van nieuwe patiënten.

De aanbevelingen voor de professionele mondzorg zijn: stringente infectiepreventieve maatregelen, vooraf meting van de lichaamstemperatuur van alle betrokkenen, patiënten vooraf een antimicrobieel mondspoelmiddel laten gebruiken, geen handelingen verrichten die hoest induceren, speekselsecretie- en aerosolinducerende handelingen zoveel mogelijk beperken en geen intraorale radiografie uitvoeren.

Conclusie. Tijdens de pandemie van COVID-19 is stringente infectiepreventie in de mondzorg meer dan ooit van essentieel belang.

Bron

Meng L, Hua F, Bian Z. Coronavirus disease 2019 (COVID-19): emerging and future challenges for dental and oral medicine. J Dent Res 2020; 99: 481-487.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog