× ABONNEREN

Correctie occlusiestoornis heilzaam voor processus condylares

Gnatologie

Door op 05-03-2021
  • Reacties (0)

Eerder uitgevoerde onderzoeken bij muizen lieten zien dat een unilaterale anterieure kruisbeet destructie van het kraakbeen van de processus condylares mandibulae induceert. Het onderhavige onderzoek had als doelstelling te beoordelen of bij groeiende muizen dit door een dergelijke kruisbeet aangetaste kraakbeen kan herstellen na correctie van de kruisbeet.

De onderzoekers maakten gebruik van 98 in de groeiperiode verkerende muizen die aselect werden verdeeld in 4 controle- en 10 experimentele groepen. In de 4 controlegroepen werden de muizen opgeofferd na respectievelijk 7, 11, 15 en 19 weken. Bij alle experimentele groepen werd na 6 weken een unilaterale anterieure kruisbeet gecreëerd door links de maxillaire en mandibulaire molaren te voorzien van metalen kokers met een naar anterieur gericht occlusaal glijvlak. Voor 4 experimentele groepen was dit de enige interventie. Deze muizen werden gedood na respectievelijk 7, 11, 15 en 19 weken. In 3 andere experimentele groepen werd de kruisbeet-inducerende apparatuur per groep tot de weken 7, 11 of 15 in situ gelaten en toen verwijderd. Vervolgens werden de muizen nog 4 weken in leven gelaten. Tot slot werd in 3 experimentele groepen hetzelfde gedaan, maar na verwijdering van de kruisbeet-inducerende apparatuur werd de occlusale verticale dimensie vergroot door metalen kokers te bevestigen op de maxillaire en mandibulaire incisieven. Deze apparatuur in het anterieure gebied bleef in situ tot de opoffering van de muizen 4 weken later. De temporomandibulaire gewrichten van alle gedode muizen werden histochemisch en histomorfometrisch geanalyseerd.

Het belangrijkste resultaat was dat het door de anterieure kruisbeet aangetaste kraakbeen van de processus condylares herstelde na verwijdering van de kruisbeet-inducerende apparatuur en nog beter herstelde na ontlasting van de temporomandibulaire gewrichten door vergroting van de occlusale verticale dimensie.

Conclusie. Dit dierexperimenteel onderzoek biedt aanwijzingen voor de stelling dat correctie van een occlusiestoornis tijdens de groeiperiode vroegtijdig aangetast kraakbeen van de processus condylares mandibulae kan herstellen.

Bron

Zhou P, Zhang J, Zhang M, et al. Effects of occlusion modification on the remodelling of degenerative mandibular condylar processes. Oral Dis 2020; 26: 597-608.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 maart 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 3 - maart 2021; 173

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog