× ABONNEREN

De behandeling van cheilitis angularis

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Door op 06-05-2021
  • Reacties (0)

Cheilitis angularis is ontsteking van de mondhoek(en). De etiologie kan systemisch of lokaal zijn of een combinatie van systemische en lokale factoren. Door de multifactoriële etiologie is er een scala aan behandelmethoden. Dit onderzoek had als doelstelling te bepalen of er enig wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van de toegepaste behandelmethoden.

Tussen juni en november 2018 voerden 2 onderzoekers onafhankelijk van elkaar in 7 verschillende digitale literatuurbestanden een systematische zoekactie uit naar relevante artikelen, zonder enige restrictie voor publicatiedatum of onderzoektype. Dit leverde in totaal 3.313 artikelen op. Hiervan waren 1.646 duplicaten, gingen 1.590 niet over het onderwerp en waren 65 in een andere taal dan Engels gepubliceerd. Van de resterende artikelen gingen 6 over de lokale toepassing van een medicament, 3 over het herstel van de verticale maxillomandibulaire dimensie en 3 over andere behandelmethoden.

Medicamenten die in het kader van een onderzoek lokaal werden toegepast, waren een siliconenzalf met 3% boorzuur en 2% ammoniakkwik, een zuigtablet met 500.000 eenheden nystatine, een zuigtablet met 10 milligram amfotericine B, een gel met 2% miconazolnitraat, ozonolijfolie en de calcineurineremmer pimecrolimus. Herstel van de verticale maxillomandibulaire dimensie werd in de mondhoeken uitgevoerd door chirurgische correctie van de anatomie, door implantatie van dierlijk collageen en door injectie van hyaluronzuur. De 3 overige onderzochte behandelmethoden waren suppletie van vitamine B1, vitamine B2 of ijzer, fotodynamische therapie en het plaatsen van een prothetische constructie die ervoor zorgde dat de mondvloeistof niet naar de mondhoeken maar naar de keel werd geleid. Voor geen van deze behandelmethoden werd wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit geleverd. Tot slot meldden de onderzoekers dat zijzelf gedurende 10 jaar goede ervaringen hebben opgedaan met een zalf die 1% isoconazolnitraat en 0,1% diflucortolonvaleraat bevat.

Conclusie. Wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de toegepaste behandelmethoden voor cheilitis angularis ontbreekt. Hoogwaardig onderzoek is dringend gewenst.

Bron

Cabras M, Gambino A, Broccoletti R, Lodi G, Arduino PG. Treatment of angular cheilitis: A narrative review and authors’ clinical experience. Oral Dis 2020; 26: 1107-1115.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 mei 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 5 - mei 2021; 288

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog