× ABONNEREN

De bijdrage van orthodontie bij herstel van gingivale recessies

Orthodontie

Door op 04-12-2020
  • Reacties (0)

Gingivale recessie bij onderincisieven kan samenhangen met buccale of linguale verplaatsing van de wortel buiten het alveolaire bot. De prognose voor een stabiele volledige wortelbedekking van de recessie door een mucogingivale chirurgische behandeling hangt samen met de ernst van de recessie en de positie van de tand met de recessie.

Voor dit klinische onderzoek werden 12 opeenvolgende volwassen patiënten (9 vrouwen en 3 mannen), met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar geselecteerd. Allen hadden een buccale of linguale recessie bij een onderincisief waarbij de wortel duidelijk buiten het alveolaire bot gepositioneerd was. Ze werden voor dit onderzoek orthodontisch behandeld als voorbereiding op mucogingivale chirurgie. Afgezien van de gingivale recessie van de betrokken incisief, had geen van de patiënten parodontale afwijkingen of radiologische symptomen of klinisch detecteerbare defecten, die zouden kunnen wijzen op een verleden met parodontitis.

a

b

c
Afb. 1. De situatie voor aanvang van de behandeling (a). Het gebruikte krachtensysteem waarbij linguale torsie op de wortel van de incisief wordt uitgeoefend zonder neveneffecten op de buurelementen (b). situatie direct na behandeling (c). (Beeld: Am J Orthod Dentofacial Orthop)

De gebruikte orthodontische, partiëel vaste-apparatuurtechniek genereerde een groot koppel met kleine krachten die bijwerkingen op de buurelementen vermijdt omdat deze niet in de apparatuur worden betrokken (afb. 1). Na orthodontische behandeling was bij alle patiënten een verbetering van de recessiediepte, -breedte en -oppervlakte waarneembaar wat leidde tot een verbeterde Miller’s classificatie. Vier patiënten verbeterden van Miller’s Class IV naar II, 1 patiënt van Class IV tot I, 6 patiënten van Class III tot II, en 1 patiënt van Class III tot I. Gemiddeld nam de recessiediepte af met 23% en de recessiebreedte met 38%. De oppervlakte van het recessiegebied nam af met 63% (bereik 36%-93%) ten opzichte van de uitgangswaarde. De pocketdiepte bleek bij alle patiënten voor en na behandeling ongewijzigd met een sonderingsdiepte van ≤ 1 mm. Bij de 2 patiënten met de minste reductie in recessiediepte bleek de aanhechting van het frenulum direct te grenzen aan het recessiegebied.

Conclusie. Orthodontische repositie van de wortel in de processus alveolaris kan leiden tot een verbeterd marginaal botniveau met spontaan herstel van de tandvleesrecessie of een beter operatiegebied voor de parodontale chirurgie.

Bron

Godtfredsen Laursen M, Rylev M, Melsen B. The role of orthodontics in the repair of gingival recessions. Am J Orthod Dentofacial Orthop 2020; 157: 29-34.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog