× ABONNEREN

De kennis van ouders over een avulsie bij hun kind

Kindertandheelkunde

Door op 07-02-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Dagelijks zien tandartsen tandheelkundige trauma’s bij kinderen in de praktijk. Een avulsie maakt daar deel van uit. Bij een uitgeslagen tand is de kennis en het handelen van ouders cruciaal voor het slagen van een behandeling om het gebitselement te behouden. Het doel van dit onderzoek was bij ouders de kennis over hun handelen bij een avulsie van een blijvend gebitselement bij hun kind te onderzoeken. Aan de hand van een vragenlijst werd inzicht gekregen in demografische achtergrond van de ouders, hun kennis en handelen, hun eerdere ervaring bij het geven van eerste hulp bij een avulsie. De chi-kwadraattoets werd gebruikt om de resultaten te vergelijken in relatie tot sociaal-economische status (SES), geslacht en geografische achtergrond.

De onderzoeksgroep bestond uit 777 ouders (477 (61,4%) mannen en 300 (38,6 %) vrouwen) met kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar, van wie 63,7% (495) een hogere opleiding dan middelbare school had afgerond. Van de ouders was 40% afkomstig uit een rurale omgeving. Slechts 11,8% van de ouders gaf aan te proberen de tand terug te plaatsen, 22,2% zou dit direct doen, meer dan 60% gaf aan dit op een later tijdstip te willen doen. De meeste ouders, meer dan 76%, had nooit eerder informatie gekregen hoe te handelen bij een avulsie. Van de ouders zou 96% graag voorlichting krijgen over de noodzakelijke handelingen bij een avulsie.

Conclusie. Daar slechts 11,8% van de ouders aangaf een tand te reponeren en 96% van de ouders voorlichting wilde krijgen wat te doen bij een avulsie, bevestigen deze uitkomsten de noodzaak voor het geven van voorlichting aan ouders over avulsie bij kinderen.

Bron

Ningthoujam S, Gurunathan D, Singh WR, Mall BB. Parental self-perceived knowledge and attitudes toward emergency management of avulsed permanent teeth in Imphal: A cross-sectional study. Natl J Maxillo Surg 2019; 10: 33-42.K

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 7 februari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 2 - februari 2020; 126

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog