× ABONNEREN

De relatie tussen halitose en speeksel

Door op 09-10-2020
  • Inleiding
  • De etiologie en verschillende vormen van halitose
  • Detectie van halitose
  • Speeksel en een droge mond
  • Speekseltekort en intraorale halitose
  • Speekselincubatie en de vorming van VZV’s
  • Tot slot
  • Literatuur
  • Reacties (0)

Samenvatting

Halitose (slechte ademgeur) wordt veroorzaakt door een aantal vluchtige stoffen die in meeste gevallen afkomstig zijn uit de mondholte (intraorale halitose). Deze onaangenaam ruikende gassen zijn vluchtige zwavelverbindingen zoals waterstofsulfide, methylmercaptaan en dimethylsulfide en worden uitgescheiden als resultaat van bacterieel metabolisme. Bacteriën op de tongrug maar ook orale pathologieën zoals gingivitis en parodontitis, zijn hoofdzakelijk de oorzaak van intraorale halitose. Speeksel heeft een aantal functies die intraorale halitose kunnen beïnvloeden, zoals mechanische reiniging, bevochtiging van de mond en antibacteriële eigenschappen. Een zeer lage speekselsecretie (hyposalivatie) kan intraorale halitose beïnvloeden.
 

 

Meer lezen? Log in of word abonnee

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Auteursinformatie

  • M.L. Laine
  • Uit de sectie Parodontologie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)/ Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam
  • Datum van acceptatie: 2 juni 2020
  • Adres: mw. prof. dr. M.L. Laine, ACTA, Gustav Mahlerlaan 3004, 1081 LA Amsterdam
  • m.laine@acta.nl