× ABONNEREN

De rol van koffie en thee bij de ontwikkeling van gastro-oesophagale refluxziekte

Algemene ziekteleer

Door op 03-07-2020
  • Reacties (0)

Het aantal patienten met een gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) neemt toe. Voedingsgewoonten spelen hierbij een rol. Het doel van het onderhavige onderzoek was de consumptie van koffie en thee in relatie tot de ontwikkeling van GORZ te onderzoeken.

Na een gastro-intestinale endoscopie bij een gezondheidscontrole kregen patiënten het verzoek een vragenlijst met betrekking tot refluxziekte in te vullen. Het drinken van koffie en thee was daarbij gedefinieerd als de consumptie van deze dranken op ten minste 4 dagen per week gedurende 3 maanden. Een hoge koffie- of theeconsumptie werd gedefinieerd als het drinken van ten minste 2 koppen per dag.

In het onderzoek konden de klinische gegevens van de patiënten en hun consumptie van koffie en thee – met of zonder toevoegingen zoals melk of suiker – worden geïncludeerd. Op basis van de vragenlijst werd 25,4% van de patiënten (n = 467) gediagnosticeerd met de symptomen van GORZ en op basis van een endoscopie bleek 23% (n = 427) erosieve oesofagitis te hebben. Na univariate en multivariate analyses bleek het drinken van koffie of thee niet geassocieerd te zijn met refluxsymptomen of erosieve oesophagitis. Daarentegen bleek uit een univariate analyse dat het drinken van koffie met melk wel geassocieerd was met refluxsymptomen en dat het drinken van zowel thee als koffie gerelateerd was aan erosieve oesofagitis. Deze relaties waren echter niet significant bij een multivariate analyse.

Conclusie. Het drinken van koffie en thee met melk of suiker is niet gerelateerd aan refluxsymptomen of erosieve oesofagitis.

Bron

Wei TY, Hsueh PH, Wen SH, Chen CL, Wang CC. The role of tea and coffee in the development of gastroesophageal reflux disease. Ci Ji Yi Xue Za Zhi 2019; 31: 169-176.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog