× ABONNEREN

De rol van vitamines in de mondgezondheid

Preventieve tandheelkunde

Door op 04-12-2020
  • Reacties (0)

Het verband tussen vitamines en mondgezondheid is een onderwerp dat de aandacht heeft vanuit medisch en tandheelkundig perspectief. Het is algemeen bekend dat een onbalans in de voeding een belangrijk effect kan hebben op zowel de algemene als de orale gezondheid. Een systematische evaluatie had tot doel onderzoek naar de rol van vitamines als supplement in de mondgezondheid te beoordelen. Het betrof vooral onderzoek naar de invloed van vitamines op de preventie of behandeling van mondziekten van de harde en zachte mondweefsels. Behalve naar cariës en parodontale ziekten ging de aandacht uit naar bijvoorbeeld de invloed van vitamines op gebitsslijtage en de gebitsontwikkeling. De evaluatie werd door 2 onderzoekers uitgevoerd volgens de richtlijnen van de Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA). Bij een verschil van mening over de inclusie van een onderzoek volgde een discussie tot er consensus werd bereikt. PubMed, Embase en Scopus dienden als bronnen en werden tot november 2019 doorzocht.

Beeld: Shutterstock.

Na toepassing van inclusiecriteria, een kwaliteitsbeoordeling en verwijdering van de duplicaten bleven 741 publicaties over. Na beoordeling van de titels en de samenvattingen en het doornemen van de op basis daarvan 407 geselecteerde publicaties resteerden uiteindelijk 58 publicaties voor nadere analyse. Daaruit komt naar voren dat er in het algemeen zwak bewijs bestaat voor het verband tussen vitamines en pathologische processen in orale weefsels. Als voorbeeld noemen de onderzoekers onder andere het onderzoek naar de invloed van vitamine D op de preventie van cariës en parodontale afwijkingen. Dat temperde de verwachtingen die men had over de invloed van vitamine D op deze mondziekten aanzienlijk.

Conclusie. Er bestaat in het algemeen een zwak bewijs voor de invloed van vitamines op de mondgezondheid.

Bron

Cagetti MG, Wolf TG, Tennert C, Camoni N, Lingström P, Campus G. The role of vitamins in oral health. A systematic review and meta-analysis. Int J Environ Res Public Health 2020; 17: 938.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog