× ABONNEREN

Detectie van verticale wortelfracturen met CBCT

Radiologie

Door op 21-07-2021
  • Reacties (0)

Het opsporen verticale wortelfracturen (VWF) is een uitdaging in de dagelijkse praktijk. Klinische symptomen ontbreken meestal en het gebruik van 2-dimensionale röntgenopnamen is veelal niet toereikend. Bij verdenking op een VWF is een periapicale röntgenopname de eerste keus. Echter, de accuraatheid van de diagnostiek van een VWF is matig tot redelijk vanwege de hoek waaronder de fractuurlijn door de röntgenbundel wordt getroffen, de overlap van anatomische structuren en de ervaring in interpretatie van het beeld door de beoordelaar. Wanneer het periapicale beeld geen duidelijkheid verschaft, is een CBCT-opname aanbevolen. Het opsporen van VWF wordt hier echter beïnvloed door technische parameters als veldgrootte, voxelgrootte, buisstroom en kilovoltage. Bovendien kunnen vooral wortelkanaalvulmaterialen voor artefacten zorgen. Het doel van dit onderzoek was het vergelijken van 3 CBCT-toestellen en 2 softwaresystemen voor het opsporen van VWF.

Hiertoe werden 45 premolaren verdeeld in 3 groepen: geen wortelkanaalvulling, guttapercha vulling en metalen stift. CBCT-opnamen werden gemaakt met een Kodak 9000 3D, OP300 en een PreXion 3D, zowel voor als na het aanbrengen van een wortelfractuur. Twee tandheelkundige radiologen beoordeelden de opnamen met InVivoDental en e-Vol DX software. Na 15 dagen werd 30% van het materiaal opnieuw beoordeeld. Intra- en interbeoordeelaarsbetrouwbaarheid werden berekend met de Kappa coëfficiënt en bleken ruim voldoende.

De hoogste accuraatheid werd gevonden met de PreXion 3D, in combinatie met InVivo (0,96) en e-Vol DX (0,92). De OP300 vertoonde vergelijkbare resultaten als de wortelkanalen gevuld waren. Als e-Vol DX werd gebruikt, steeg de accuraatheid van de Kodak 9000 3D van 0,62 naar 0,74.

Conclusie. De PreXion 3D leverde overall de grootste accuraatheid bij de diagnostiek van VWF.

Bron

Caetano APF, Sousa TO, Oliveira MR, Evanglista K, Bueno JM, Silva MAG. Accuracy of three cone-beam CT devices and two software systems in the detection of vertical root fractures. Dentomaxillofac Radiol 2021; 50: 20200334.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 21 juli 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 0 - editie - Epub Excerpten 2021

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog