× ABONNEREN

Diagnostische precisie periapicale laesies

Radiologie

Door op 04-06-2021
  • Reacties (0)

Periapicale laesies komen voort uit een pulpa-infectie of necrose, meestal veroorzaakt door cariës of een trauma. Er vindt botresorptie plaats in het periradiculaire weefsel, waardoor op een röntgenopname te zien is dat het corticale bot is aangetast. Een dergelijke radiolucentie kan het best zichtbaar worden gemaakt met een periapicale röntgenopname. Deze geeft een gedetailleerder beeld van het gebitselement en de omliggende structuren dan een panoramische röntgenopname (PAN). Desondanks is het in beeld krijgen van een periapicale laesie van veel factoren afhankelijk. Een alternatieve diagnostische beeldvormende techniek is de ultrasonografie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de reflectie van ultrageluidsgolven die uiteindelijk in grijswaarden zichtbaar worden gemaakt op een computerscherm. Het doel van dit onderzoek was het vergelijken van de diagnostische precisie van digitale röntgenopnamen en ultrasonografie voor het opsporen van periapicale laesies.

Hiervoor werden de gegevens van 80 patiënten gebruikt. De groep bestond uit 51 vrouwen en 29 mannen, met een leeftijd tussen de 14 en 75 jaar. De data omvatten periapicale en panoramische röntgenopnamen en ultrasonografische beelden. Periapicale opnamen werden hier beschouwd als de gouden standaard en in totaal werden 160 frontelementen met en zonder periapicale laesies beoordeeld door 3 tandartsen-radiologen.

De sensitiviteit (correcte diagnose van de periapicale laesie) was 0,80 voor de ultrasonografie en 0,77 voor de PAN. De specificiteit (correctie diagnose geen afwijking) was 0,97 voor de ultrasonografie en 0,95 voor de PAN. De diagnostische precisie werd berekend als 0,86 en 0,84 voor de ultrasonografie respectievelijk de PAN.

Conclusie. Periapicale en panoramische röntgenopnamen worden gewoonlijk gebruikt voor het zichtbaar maken van periapicale laesies. De ultrasonografie is een alternatieve techniek met vergelijkbare diagnostische kwaliteit voor de diagnostiek van periapicale laesie in boven- en onderfront.

Bron

Arslan ZB, Demir H, Berker Yıldız D, Yaşar F. Diagnostic accuracy of panoramic radiography and ultrasonography in detecting periapical lesions using periapical radiography as a gold standard. Dentomaxillofac Radiol 2020; 49: 20190290.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 juni 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 6 - juni 2021; 341

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog