× ABONNEREN

Een biofilmzuiger voor reiniging van de tong

Algemene ziekteleer

Door op 10-01-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Tongbeslag is de belangrijkste oorzaak van halitose. Het verwijderen van biofilm uit de groeven in de tong met behulp van een tongschraper of een tandenborstel vindt men vaak lastig en vervelend. Een groep onderzoekers in Zwitserland heeft hiervoor een biofilmzuiger ontwikkeld en bij een groep kinderen getest op bruikbaarheid.

De biofilmzuiger kan worden aangesloten op het afzuigsysteem van de behandelapparatuur in een mondzorgpraktijk. Met de ene ruwe zijde van het mondstuk van de biofilmzuiger kan het tongoppervlak mechanisch worden gereinigd (afb. 1a) en de andere zijde heeft dwarsverbindingen en open compartimenten zodat via de zuigkracht bij contact met de tong een vacuüm kan worden gecreëerd (afb. 1b).

Afb. 1. Ruwe zijde van het mondstuk van de biofilmzuiger (a). Door de dwarsverbindingen en open compartimenten kan met zuigkracht een vacuüm op de tong worden gecreëerd zodat de biofilm loslaat uit de groeven van de tong (b). (Bron: Swiss Dent J)

Een onderzoekspopulatie van 106 5- tot 18-jarige patiënten van een universitaire mondzorgkliniek participeerden vrijwillig. Zij hadden geen monddroogheid, mondbranden, cognitieve beperking, sterke kokhalsreflex, frenulum linguae dat de tongfunctie beperkt, immunodeficiëntie, functionele beperking van armen en handen en een taal- of gezinsprobleem dat deelname aan het onderzoek belemmerde. Preventieassistenten reinigden bij alle participanten de tong, de ene lengtehelft met de biofilmzuiger en de andere lengtehelft met een tandenborstel. Aansluitend konden de participanten hun ervaring met de biofilmzuiger en de tandenborstel visueel analoog weergeven op een lijn van 10 centimeter lengte. Vervolgens kregen ze het verzoek gedurende een maand dagelijks hun tong te reinigen met de verstrekte tandenborstel. Na die maand gaven 66 participanten en hun ouders visueel analoog hun mening over de zinvolheid van tongreiniging.

Gemiddeld scoorden de participanten hun ervaring met de biofilmzuiger en de tandenborstel met respectievelijk 8,9 en 7,8. Dit verschil was statistisch significant. Over de zinvolheid van tongreiniging, na een maand gebruik van de tandenborstel, verschilden de participanten en hun ouders amper van mening met gemiddelde scores van respectievelijk 8,3 en 8,7.

Conclusie. Het professionele gebruik van de biofilmzuiger werd door de kinderen goed geaccepteerd en kan voor hen een stimulans tot reiniging van de tong betekenen.

Bron

Rickenbacher O, Filippi C, Zürcher A, Filippi A. Acceptance of a tongue vacuum cleaner among children and evaluation of tongue cleaning at home. Swiss Dent J 2019; 129: 102-107.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 10 januari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 1 - januari 2020; 60-61

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog