× ABONNEREN

Een kruidenmengsel

Preventieve tandheelkunde

Door op 09-04-2021
  • Reacties (0)

Recent zijn er 2 systematische literatuuronderzoeken verschenen die het effect van kruiden in mondspoeling en tandpasta’s evalueerden op plaque en gingivitis. Op basis van 13 en 24 geïncludeerde artikelen werden de opgestelde vraagstellingen beantwoord. Het verschil in aantal geïncludeerde artikelen zat niet louter in de initiële vraagstelling maar vooral in de opgestelde inclusiecriteria. Het scala aan kruiden was ’divers’ te noemen; een gemiddeld huishouden of keukenkasje is er niets bij: aloë vera, calendula, chitosan, essentiële oliën, jeneverbes, goudsbloem, granaatappel, groene thee, kamille, licorice, lippia sidiodes, maleluca, mango, neem, salvadora persica en vaikrantha. Bovendien werden de kruidenmengsels in een spoelmiddel vergeleken met of een placebo waarvan kan worden aangenomen dat deze geen effect heeft of een chloorhexidine wat juist wordt gezien als de gouden standaard. De gekruide tandpasta’s werden onderzocht ten opzichte van een placebo of een fluoridetandpasta. Onduidelijk is of de kruidentandpasta’s wel fluoride bevatten. Misschien is dat laatste niet direct van belang binnen de parodontologie, echter wel indirect en des te meer voor de cariologie in de bijdrage voor de preventie van cariës. Ook werd er een verschil gemaakt in korte- en langetermijneffecten.

Hoe dan ook, beide gepubliceerde onderzoeken concludeerden dat kruiden een positieve bijdrage kunnen leveren aan de mondgezondheid.

Beeld: Shutterstock

Conclusie. Er is zoveel heterogeniteit en overige ruis dat 1 robuuste analyse ontbreekt en de conclusie louter aansluit bij de visie van Klazien uit Zalk die vorige eeuw ‘natuurmiddeltjes’ propageerde. Zijn kruiden in de mondzorg dan synoniem voor kwakzalverij? Nee, deze conclusie kan evenmin getrokken worden, er is echt wel keurig onderzoek gedaan naar het waardevolle effect van kruiden in de mondzorg. Het enige ‘natuurlijke’ advies is dat onderzoekers wel moeten blijven nadenken als ze onderzoek doen.

Bron

Cai H, Chen J, Panagodage Perera NK, Liang X. Effects of herbal mouthwashes on plaque and inflammation control for patients with gingivitis: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Evid Based Complement Alternat Med. 2020; 2020: 2829854.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.E. Slot
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 april 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 4 - april 2021; 234-235

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog