× ABONNEREN

Een nieuwe virulente parodontitisbacterie

Parodontologie

Door op 05-02-2021
  • Reacties (0)

In ontstoken parodontale pockets is de bacterie Entamoeba gingivalis aangetroffen. Deze bacterie is biologisch verwant aan Entamoeba histolytica, die de parasitaire ziekte amoebiase kan veroorzaken. Amoebiase komt voor in (sub)tropische gebieden en ontstaat na besmetting door verontreinigd water of voedsel of via faeco-orale besmetting. Symptomen zijn dysenterie en soms leverabces. De onderzoekers wilden weten of Entamoeba gingivalis in de mond even virulent is als Entamoeba histolytica in het colon.

In een mondzorgkliniek in Berlijn werden 51 patiënten met parodontitis geselecteerd en werd een controlegroep van 107 personen samengesteld die vrij waren van parodontitis. De onderzoekers namen in de experimentele groep van iedere participant een monster orale biofilm en een gingivabiopt uit een ontstoken parodontale pocket. Via een specifieke polymerasekettingreactie en microscopisch onderzoek bepaalden zij of de biofilm en gingivabiopten Entamoeba gingivalis bevatten. Bij zowel de experimentele als de controlegroep namen zij monsters orale biofilm en biopten van gezonde slijmvliezen van de wang, het palatum durum en de tong en van gezonde gingiva in de boven- en onderkaak. Vervolgens infecteerden zij alle gezonde weefselbiopten met Entamoeba gingivalis en met Porphyromonas gingivalis.

De onderzoekers zagen in alle gingivabiopten van ontstoken parodontale pockets Entamoeba gingivalis met talloze neutrofiele granulocyten. Entamoeba gingivalis troffen zij in de experimentele groep aan in 77% van de biofilm en gingivabiopten van de ontstoken pockets en in 22% van de gezonde weefsels. Slechts 15% van de participanten van de controlegroep had in de biofilm of weefselbiopten Entamoeba gingivalis. De gezonde weefsels die de onderzoekers hadden geïnfecteerd met 2 soorten bacteriën, lieten zien dat Entamoeba gingivalis hierin eenvoudig doordringt en dat Entamoeba gingivalis wel, maar Porphyromonas gingivalis niet een ontstekingsreactie veroorzaakt. Bovendien zorgde alleen Entamoeba gingivalis voor inhibitie van de proliferatie van epitheelcellen.

Conclusie. Entamoeba gingivalis veroorzaakt in het parodontium ontsteking en weefseldestructie die even ernstig lijken als ontsteking en weefseldestructie door Entamoeba histolytica in het colon.

Bron

Bao X, Wiehe R, Dommisch H, Schaefer AS. Entamoeba gingivalis causes oral inflammation and tissue destruction. J Dent Res 2020; 99: 561-567.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 februari 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 2 - februari 2021; 120-121

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog