× ABONNEREN

Effect mondbranden op welbevinden

Sociale tandheelkunde

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

Mondbranden (burning mouth syndrome) wordt gedefinieerd als een intraoraal brandend of juist verminderd gevoel, dat dagelijks voorkomt (minimaal 2 uur), langer dan 3 maanden bestaat en waarbij geen klinische laesies zichtbaar zijn. Het komt vooral voor op het voorste deel van de tong en meer bij vrouwen in of na de menopauze. De geschatte prevalentie is 0,6% tot 3,7% van de populatie. Er worden 2 typen mondbranden onderscheiden: de perifere en de centrale. De laatste reageert niet op lokale behandelingen en wordt geassocieerd met een psychiatrische comorbiditeit (depressie of angststoornis). Het perifere type reageert bijvoorbeeld op het lokaal toepassen van lidocaïne. Het doel van dit systematische literatuuronderzoek was het identificeren en evalueren van de impact van mondbranden op (mond)gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven.

Een elektronische zoekactie was uitgevoerd in maart 2020 en bevatte klinisch vergelijkend onderzoek, cross-sectioneel onderzoek en patiënt-controleonderzoek. Gebruikte databases waren Embase, LILACS, PubMed, Web of Science en Scopus. Verder werd gezocht in Google Scholar en 2 databases met proefschriften. Inclusiecriterium was een publicatie met een onderzochte relatie tussen mondbranden en (mond)gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven ([oral] health related quality of life, afgekort HRQL en OHRQL). Het risico op vertekening van de resultaten werd berekend.

Uiteindelijk werden 33 onderzoeken geïncludeerd; de meesten vertoonden weinig risico op vertekening van de resultaten. Drie meta-analyses werden uitgevoerd gebaseerd op 6 observationele onderzoeken. Deze lieten zien dat de HRQL (p < 0,00001) en de OHRQL (p < 0,0001) lager waren in patiënten met mondbranden dan in de controlegroep.

Conclusie. Patiënten met mondbranden hebben een lagere (mond)gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven, hetgeen betekent dat mondbranden invloed heeft op hun welbevinden.

Bron

Pereira JV, Normando AGC, Rodrigues-Fernandes CI, Rivera C, Santos-Silva AR, Lopes MA. The impact on quality of life in patients with burning mouth syndrome: a systematic review and meta-analysis. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2021; 131: 186-194.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog