× ABONNEREN

Effect van een splint bij veldspaat fineerrestauraties

Restauratieve tandheelkunde

Door op 06-05-2021
  • Reacties (0)

Patiënten die parafuncties vertonen en bij wie labiale fineerrestauraties worden vervaardigd, wordt over het algemeen het dragen van een occlusale beschermplaat aangeraden. In dit prospectieve onderzoek werd de doelmatigheid daarvan onderzocht.

Er werden 364 fineerrestauraties van conventioneel veldspaat keramiek vervaardigd bij 64 patiënten, van wie er 40 verdacht werden van nachtelijk bruxisme. Deze groep bestond uit patiënten die een van de volgende symptomen hadden: vermoeide kaakmusculatuur, geblokkeerde kaken die niet volledig konden openen of sluiten, pijn in de kaak, nek- of hoofdpijn, laesies door het kauwen op de mucosa en de zelfreportage van patiënten die bruxeerden in de nacht en in de ochtend pijn hadden in de mandibula. Uiteindelijk vertoonde 7,7% van alle restauraties in de totale populatie fracturen, terwijl 1,9% van de fineerrestauraties losraakten. De overleving van de restauraties in dit onderzoek was 93,7% na 3 jaar, 91% na 5 jaar en 87,1% na 8 jaar en daarmee vergelijkbaar met de overleving in andere onderzoeken. De overleving van restauraties bij bruxisten die een beschermplaat droegen (n = 257) vergeleken met bruxisten die geen beschermplaat droegen (n = 36) was respectievelijk 89,1 en 63,9% na 7 jaar.

Conclusie. In zijn algemeenheid hebben veldspaat fineerrestauraties een goede prognose, ook bij bruxisten, bij wie het dragen van een occlusale beschermplaat de prognose van de restauraties lijkt te verbeteren.

Bron

Faus-Matosesa V, Ruiz-Bella E, Faus-Matosesa I, Özcan M, Salvatorec S, Faus-Llácera VJ. An 8-year prospective clinical investigation on the survival rate of feldspathic veneers: Influence of occlusal splint in patients with bruxism. J Dent. 2020; 99: 103352.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C.T. Fong
M.S. Cune
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 mei 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 5 - mei 2021; 289

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog