× ABONNEREN

Effect van roken op implantaatoverleving

Implantologie

Door op 03-07-2020
  • Reacties (0)

Implantaten gaan vaker verloren bij patiënten die roken dan bij niet-rokende patiënten. De relatie tussen de hoeveelheid gerookte sigaretten en implantaatoverleving is echter onbekend. Het doel van dit onderzoek was na te gaan of het aantal gerookte sigaretten per dag invloed heeft op implantaatoverleving.

Er werd een systematisch literatuuronderzoek uitgevoerd, gevolgd door een meta-analyse. De PRISMA-richtlijnen werden gehanteerd en er werd gezocht in databases van PubMed, Embase, Web of Science en Scopus. Vervolgens werd handmatig gezocht naar gerandomiseerde klinische onderzoeken, cohortonderzoeken, patiënt-con­trole­-onderzoeken en casusseries die data bevatten over implantaatoverleving in relatie tot rookgedrag. Onderzoek bij dieren, in vitro-onderzoek, casusbeschrijvingen, overzichts artikelen en artikelen waarin de hoeveelheid gerookte sigaretten niet werd vermeld, werden geëxclud

selecteerd voor analyse van de volledige tekst. De auteurs van deze artikelen werden benaderd voor het verkrijgen van aanvullende data met betrekking tot het rookgedrag. Dat lukte voor 23 artikelen. Deze artikelen werden geselecteerd voor analyse. Er werden subgroepen gemaakt voor het aantal sigaretten dat per dag door de patiënt gerookt werd (geen, 1-10, 10-20, > 20). In de meta-analyse werd een statistisch significant hoger risico op het falen van een implantaat gevonden bij patiënten die rookten ten opzichte van de niet-rokers. Tussen de subgroepen 1-10 en 10-20 sigaretten per dag was het verschil ook statistisch significant, ten gunste van de mildere rokers. Tevens werd een statistisch significant verschil gevonden bij patiënten die meer dan 20 sigaretten per dag rookten (implantaatniveau: p = 0,001, patiëntniveau: p < 0,001).

Beeld: Shutterstock

Conclusie. Het risico op het falen van implantaten is dosisgerelateerd. Het roken van meer dan 1 pakje sigaretten per dag kan gezien worden als een serieuze risicofactor voor implantaatfalen.

Bron

Naseri R, Yaghini J, Feizi A. Levels of smoking and dental implants failure: a systematic review and meta-analysis. J Clin Periodontol 2020; 47: 518-528.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog