× ABONNEREN

Effectieve behandeling van cariës met kunststof en glasionomeer sealants

Cariologie

Door op 07-02-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Hoewel enige consensus bestaat dat carieuze laesies (zonder cavitatie) behandeld kunnen worden met een sealant is er geen onderzoek gedaan naar het soort sealmateriaal noch de effectiviteit van sealants bij gecaviteerde gebitselementen. Het doel van dit onderzoek was de effectiviteit - en de retentie van kunsthars en glasionomeer sealants te onderzoeken bij de behandeling van cariëslaesies (ICDAS 3, cavitatie van glazuur) in blijvende molaren bij kinderen.

Een dubbelblind gerandomiseerd, gecontroleerd klinisch onderzoek werd uitgevoerd bij 41 gezonde kinderen van 6 tot 12 jaar oud (gemiddeld 9,1 ± 1,4). Bij de nulmeting had elke proefpersoon ten minste 1 carieuze laesie geclassificeerd als ICDAS 3 in een eerste blijvende molaar. Er werden 151 laesies gerandomiseerd in 2 groepen verdeeld waarbij in de eerste groep 76 laesies behandeld werden met kunsthars sealants en in de tweede groep 75 laesies met glasionomeer (GI) sealants. De voortgang van het cariësproces werd zowel klinisch als röntgenologisch beoordeeld.

Na een follow-up van 2 jaar had slechts 1 laesies zich ontwikkeld tot een laesie ICDAS 5 (cariës in dentine), waarbij er geen significant verschil was in de ontwikkeling van cariës tussen de 2 groepen (χ2(1) = 0,90, p = 0,53). Röntgenologisch was bij 100 cariëslaesies (98%) de cariës zichtbaar gestabiliseerd, bij 2 (2%) had progressie plaatsgevonden. Er was geen verschil tussen de 2 groepen (χ2 (1) = 0,93, p = 0,93). Na 2 jaar was nog een volledige retentie van de kunsthars sealants bij 77% en 83% van glasionomeer sealants in de molaren. Er was geen significant verschil in de retentie op verschillende vlakken (buccaal p = 0,48 en linguaal p = 0,96) en tussen de verschillende soorten sealants (p = 0,71). Zie ook tabel.

Conclusie. Het gebruik van een sealant bij de aanwezigheid van cariës (ICDAS 3) lijkt effectief te zijn in het stabiliseren van het cariësproces. Naast het behoud van tandweefsel is dit een kindvriendelijke behandelmethode die zowel kosten- als tijdbesparend is.

Bron

Muñoz-Sandoval C ,Gambetta K ,Giacaman RA. Microcavitated (ICDAS 3) carious lesion arrest with resin or glass ionomer sealants in first permanent molars; a randomized controlled trial. J Dent 2019; 88: 103163.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 7 februari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 2 - februari 2020; 128-129

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog