× ABONNEREN

Effectiviteit van fluoridepreparaten bij vaste apparatuur

Preventieve tandheelkunde

Door op 10-01-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Tandregulatie door vaste orthodontische apparatuur geeft vaak esthetisch goede resultaten en een veelheid aan glazuur- en dentinelaesies. Het eerstgenoemde resultaat is gewenst, het laatste niet. Fluoridepreparaten worden vaak ingezet om carieuze laesies tijdens de behandeling te voorkomen en ook om ontstane laesies na behandeling te verminderen of te remineraliseren.

Dit systematisch uitgevoerd literatuuronderzoek had tot doel de effectiviteit van fluoridepreparaten in het voorkomen en verminderen van glazuurlaesies te bepalen. Daarvoor werden 4 databestanden en aanverwante literatuur tot februari 2018 aan de hand van inclusiecriteria door 2 onderzoekers uitgeplozen. De fluoridepreparaten bestonden uit of een vernis, een gel of een schuim. In totaal werden respectievelijk 4 en 7 onderzoeken geïncludeerd voor de groepen voorkomen en verminderen van glazuurlaesies bij vaste apparatuur. Voor 3 onderzoeken naar het voorkomen en voor 3 naar het verminderen van glazuurlaesies, die alle door het gebruik van de DIAGNOdent™ waren vastgesteld, kon een meta-analyse worden uitgevoerd. Het gebruik van fluoridevernis, -gel en -schuim tijdens de behandeling resulteerde in 39% kans in het voorkómen van glazuurlaesies gedurende de behandeling bij adolescenten. Het gebruik van fluoridevernis (5% NaF) leidde tot een kans van 57% om glazuurlaesies te verminderen na beëindiging van de behandeling. De evaluatie werd in 2 onderzoeken na 3 maanden en in 1 onderzoek na 6 maanden gestopt. De onderzoekers laten weten dat de resultaten die met behulp van de DIAGNOdent™ waren verkregen niet te vertrouwen zijn omdat de verkregen waarden tot onduidelijkheid leidden.

Conclusie. Gezien het gering aantal geïncludeerde onderzoeken is verder onderzoek gewenst. Vooral naar het type fluoridepreparaat, de concentratie ervan en de frequentie van appliceren.

Bron

Sardana D, Manchanda S, Ekambaram M, Yang Y, McGrath CP, Yiu CKY. Effectiveness of self-applied topical fluorides against enamel white spot lesions from multi-bracketed fixed orthodontic treatment: a systematic review. Eur J Orthod 2019; 41: 661-668.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.E.F.M. Frencken
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 10 januari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 1 - januari 2020; 59

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog