× ABONNEREN

Effectiviteit van polijstsystemen

Prothetische tandheelkunde

Door op 19-03-2021
  • Reacties (0)

Na het cementeren van keramische restauraties moeten er soms aanpassingen van contour en occlusie plaatsvinden. Hierbij wordt het buitenste laagje nano-fluorapatiet, aangeduid als de glaze-laag met roterend instrumentarium verwijderd en daarmee neemt de oppervlakteruwheid toe. Het toenemen van de oppervlakteruwheid kan leiden tot glazuurslijtage van de antagonist, verkleuring van de restauratie, plaque-accumulatie en tandsteenvorming. Door dat oppervlak vervolgens weer te polijsten wordt geprobeerd weer een aanvaarbare contour, occlusie en oppervlaktegladheid te bereiken. Het doel van dit onderzoek was om de effectiviteit van verschillende polijstsystemen op de oppervlakteruwheid van keramische materialen te evalueren met behulp van een profilometer, een Environmental Scanning Electron Microscope (ESEM) en een Atomic Force Microscope (AFM).

Zestig exemplaren van 3 keramieksoorten (IPS e.max Ceram; Ivoclar Vivadent AG, VITA VM9; VITA Zahnfabrik, en Lava Plus Zirconia; 3M ESPE) werden geprepareerd, voorzien van glaze en toegewezen aan 1 van de 5 groepen. In de controlegroep werd het glaze-oppervlak onbewerkt gelaten. In de andere 4 groepen werd het glaze-oppervlak verwijderd waarna er gepolijst werd met 1 van de 4 polijstsystemen (OptraFine, Shofu, Meisinger of Komet).

Er bestond een significant verschil in oppervlakteruwheid (p < 0,001) tussen de verschillende polijstsystemen. Het gladste oppervlak werd gezien bij de onbewerkte, controle glaze-groep en bij de OptraFine-groep, zonder significant verschil tussen deze 2 groepen (p = 0,95). De andere groepen vertoonden verschillen wanneer ze werden vergeleken met de glaze-groep (p < 0,05), maar niet wanneer ze onderling vergeleken werden (p = 0,59).

Conclusie. Na bewerking van dentale keramieken en het verwijderen van de glaze-laag kan het OptraFine polijstsysteem met de daarbij passende polijstpasta gebruikt worden als alternatief voor het opnieuw glazen bij de 3 in dit onderzoek betrokken keramieken.

Bron

Incesu E, Yanikoglu N. Evaluation of the effect of different polishing systems on the surface roughness of dental ceramics. J Prosthet Dent 2020; 124: 100-109.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog