× ABONNEREN

Erosief tandsubstantieverlies afhankelijk van oppervlaktestructuur en pellikel

Basiswetenschappen

Door op 09-10-2020
  • Reacties (0)

Erosieve gebitsslijtage neemt steeds meer toe, met een prevalentie van 30-50% van de gebitselementen aangedaan in het melkgebit en 20-45% in het blijvend gebit. De onderliggende oorzaken voor deze vorm van gebitsslijtage zijn multifactorieel. Onder andere is de laatste jaren een toenemende consumptie van zure voedingsmiddelen geconstateerd, waarbij de wijze waarop en de timing van de consumptie van belang zijn. Ook gastro-oesofageale reflux is een belangrijke factor. Speeksel speelt een belangrijke rol in de preventie van erosieve gebitsslijtage. Het biedt bescherming door verdunning, buffering, neutralisatie en eliminatie van voedingszuren, en voorziet in mineralen die het geërodeerde tandoppervlak kunnen remineraliseren. Het doel van dit onderzoek was de rol van het tandglazuuroppervlak en de pellikel in dit proces te bestuderen.

Glazuurmonsters van 19 rundertanden werden toe­gewezen aan 4 experimentele groepen. In de helft van de gevallen werd het glazuuroppervlak gepolijst, en de andere helft werd ongemoeid gelaten. Van beide groepen werd de helft gedurende 30 minuten in menselijk speeksel gedompeld om zo een pellikel te creëren. Vervolgens werden alle monsters gedemineraliseerd met behulp van hydrochloorzuur (17 minuten, pH 2,3). Erosief materiaalverlies werd gemeten door het gehalte aan opgelost calcium te bepalen.

Beeld: Shutterstock

De oppervlaktestructuur en de aanwezigheid van een pellikel hadden een significante invloed op het erosieve materiaalverlies. Gepolijste oppervlakken met aanwezige pellikel lieten het minste substantieverlies zien (48 nmol Ca/mm2), en ongepolijste oppervlakken zonder pellikel het meest (61 nmol Ca/mm2). De beide andere groepen (glad – zonder pellikel en ongepolijst – met pellikel) vertoonden geen significant verschil in materiaalverlies (51 nmol Ca/mm2 versus 54 nmol Ca/mm2).

Conclusie. Zowel de oppervlaktestructuur van het glazuur als de aanwezigheid van een pellikel zijn belangrijke determinanten van de gevoeligheid voor erosieve gebitsslijtage.

Bron

Steiger-Ronay V, Kuster IM, Wiedemeier DB, Attin T, Wegehaupt FL. Erosive loss of tooth substance is dependent on enamel surface structure and presence of pellicle – an in vitro study. Arch Oral Biol 2020: 112: 104686.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog