× ABONNEREN

Erosieve gebitsslijtage in relatie tot SES, zure consumpties en maagzuur

Kindertandheelkunde

Door op 09-04-2021
  • Reacties (0)

Erosieve gebitsslijtage in de melkdentitie vormt mogelijk een risico voor het ontstaan van erosieve gebitsslijtage in de blijvende dentitie, waarbij niet geheel duidelijk is welke invloed de sociaaleconomische status, zure drinkpatronen en vomeren of maagproblemen hebben. Het doel van dit onderzoek was inzicht te krijgen in de prevalentie van erosieve gebitsslijtage in relatie tot de consumptie van sportdranken, zure sappen en frisdrank, maagaandoeningen en de sociaaleconomische status.

Een cross-sectioneel onderzoek vond plaats bij kinderen in de leeftijd van 8-10 jaar (n = 1.085). Ouders en verzorgers beantwoordden een vragenlijst met betrekking tot hun aantal genoten schooljaren en daarnaast vragen over hun kinderen in relatie tot de consumptie (aantal per week) van sportdranken, zure sappen en frisdrank, kauwgom, herhaaldelijk overgeven, maagproblemen en het braken na overmatig eten. De intraorale screening werd door 4 daarvoor opgeleide mka-chirurgen gedaan. De prevalentie van erosieve gebitsslijtage was 15,7%. Erosieve gebitsslijtage bleek significant in relatie tot de consumptie van sportdranken (Odds Ratio 3,42; 95% betrouwbaarheidsinterval: 1,18-9,23). Kinderen van wie de ouders/verzorgers ≤ 4 jaar middelbaar onderwijs hadden genoten hadden minder kans op erosieve gebitsslijtage (OR 0,39; 95% BI: 0,17–0,88) met als vermoedelijke reden dat aanschaf van voeding belangrijker was dan de aanschaf van duurdere dranken zoals sappen en sportdranken. Wellicht zou een mindere mondhygiëne ook een rol kunnen spelen hoewel hier geen onderzoek naar gedaan is.

Conclusie. De prevalentie van erosieve gebitsslijtage was hoog, waarbij de sportdrankconsumptie van 2 tot 4 keer per week significant was. Kinderen van wie de verzorgers een laag opleidingsniveau hadden, gelijk aan of minder dan 4 jaar middelbaar onderwijs, hadden minder kans op erosieve tandslijtage.

Bron

Massignan C, Moro J, Moccelini B et al. Socio-economic characteristics, acid drinking patterns and gastric alterations associated with erosive tooth wear in children: a cross-sectional study. Eur Arch Paediatr Dent 2020; 21: 573–579.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 april 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 4 - april 2021; 232

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog