× ABONNEREN

Etiketten op voedselproducten en cariës

Preventieve tandheelkunde

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

In 2015 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beperkingen aan het gebruik van suikers aanbevolen. Suikers zorgen voor gewichtstoename die weer tot diabetes en hart- en vaatziekten kunnen leiden en tot het ontstaan van carieuze laesies. De onbehandelde carieuze laesie is de meest voorkomende van meer dan 300 ziekten en aandoeningen en verdient daarom speciale aandacht.

Cariës is een gedrag-levensstijlziekte. Om gedragsveranderingen te bewerkstellingen wordt steeds vaker bepleit om etiketten op voedselproducten te voorzien van symbolen of teksten die aangeven hoe gezond het product is, vooral die waaraan suikers zijn toegevoegd. Dit onderzoek had tot doel de effectiviteit van ‘minder-suikeretiketten’ op voedselproducten ten opzichte van etiketten zonder deze aanbeveling te onderzoeken. De uitkomstmaten waren het voorkomen van carieuze laesies, het vermijden van cariësgerelateerde behandelingskosten en van door beperkingen gecorrigeerde levensjaren (DALY’s), en het verhinderen van productiviteitsverliezen.

De basiswaarden van het consumeren van toegevoegde suikers werden verkregen uit de Duitse Nationale Voedingsenquête. De vermindering van suikerinname als gevolg van minder-suikeretiketten werd gemodelleerd, gebruikmakend van schattingen uit een recent gepubliceerde meta-analyse. Microsimulaties werden uitgevoerd voor 500.000 individuen over een tijdsperiode van 10 jaar. Gevoeligheidsanalyses naar de mate van determinisme en waarschijnlijkheid van de simulaties werden uitgevoerd om de robuustheid van de resultaten te controleren. Voor de periode 2017-2027 werden het voorkomen van 2.370.715 carieuze laesies en het vermijden van 677,62 DALY’s toegeschreven aan de minder-suikeretiketten. Besparingen op de behandelingskosten bedroegen € 175,67 miljoen en productiviteitsverliezen verminderden met € 27,33 miljoen. Gevoeligheidsanalyses lieten zien dat de omvang van de effecten erg afhankelijk was van de reactie van consumenten op de minder-suikeretiketten. De bevindingen suggereren dat minder-suikeretiketten de potentie hebben om de toename van carieuze laesies, die van cariësgerelateerde behandelingen en de economische last aanzienlijk te verminderen. Bovendien maakt dit onderzoek het mogelijk om schattingen van de mondgezondheid ten gevolge van minder-suikeretikettering op voedsel op te nemen in de schattingen van de algehele gezondheid.

Beeld: Shutterstock

Conclusie. Voordat besluitvormers een strategie aanprijzen om suikerconsumptie aan te pakken, moeten zij zorgvuldig rekening houden met alle relevante factoren, vooral het gedrag van de consumenten, dat van de voedselindustrie en de kosten van uitvoering.

Bron

Jevdjevic M, Wijn SRW, Trescher AL, Nair R, Rovers M, Listl S. Front-of-package food labeling to reduce caries: economic evaluation. J Dent Res 2021; 100:472-478.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog