× ABONNEREN

Etsbruggen van glaskeramiek ter vervanging van een premolaar

Prothetische tandheelkunde

Door op 05-06-2020
  • Reacties (0)

Glaskeramiek zou een veelbelovend materiaal kunnen zijn voor het vervaardigen van etsbruggen (Resin Bonded Fixed Dental Prosthesis, RBFDP), mede vanwege de verwachte, hoge hechtsterkte. Het doel van dit prospectieve klinische onderzoek was om de resultaten van dergelijke RBFDP’s te evalueren bij personen met 1 ontbrekende premolaar.

Er werden 20 deelnemers (6 mannen en 14 vrouwen met een leeftijd van 20 tot 54 jaar) behandeld met een RBFPD met 2 connectoren. Er werd gebruikgemaakt van lithiumdisilicaat glaskeramiek (IPS e.max Press; Ivoclar Vivadent AG) en de etsbruggen werden ontworpen met een c-vormige retentie. De RBFPD’s werden adhesief bevestigd aan het occlusale en palatinale/linguale vlak dat daarvoor werd voorbereid met een minimale preparatie die zich nog in het glazuur bevond. Een evaluatie vond plaats na 6 maanden, 12 maanden en daarna jaarlijks. De overleving werd uitgedrukt aan de hand van de Kaplan-Meier analyse. Voor de beoordeling van het klinisch presteren is gebruikgemaakt van de zogenaamde ‘Modified United States Public Health Service’-criteria (USPHS-criteria). De beoordeelde parameters waren breuk, marginale integriteit, randverkleuring, kleur van de restauratie, secundaire cariës en mobiliteit van de pijlerelementen.

In totaal werden er 20 RBFPD’s vervaardigd en geëvalueerd, waarvan 9 in de bovenkaak en 11 in de onderkaak. De gemiddelde observatietijd bedroeg 49,2 maanden (minimaal 9 maanden, maximaal 53 maanden). Gedurende de observatieperiode overleefden 19 RBFPD’s met enkele aanvaardbare randverkleuringen. Vanwege breuk en secundaire cariës moest 1 RBFPD herplaatst worden, wat accumuleerde tot 95% overleving van de restauraties na 4 jaar.

Conclusie. De kortetermijnresultaten illustreren dat glaskeramiek een veelbelovend restauratiemateriaal kan zijn voor vervanging van een enkele premolaar wanneer het adhesief bevestigd wordt aan een etsbrug.

Bron

Zhang X, Li T, Wang X, Yang L, Wu J. Glass-ceramic resin-bonded fixed partial dentures for replacing a single premolar tooth: A prospective investigation with a 4-year follow-up. J Prosthet Dent 2019 [Epub ahead of print].

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog