× ABONNEREN

Evaluatie van 3 methoden van cariësbehandeling bij kinderen

Kindertandheelkunde

Door op 06-03-2020
  • Bronnen
  • Reacties (0)

In een groots opgezet multicenter gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek bij kinderen in het Verenigd Koninkrijk (Filling children’s teeth indicated or not; FiCTION) werd de klinische effectiviteit van 3 cariësbehandelingsstrategieën in het tijdelijke gebit over een termijn van 3 jaar gemeten. Kinderen van 3-7 jaar met een hoog cariësrisico en met ten minste 1 cariëslaesie werden geselecteerd om behandeld te worden volgens één van de volgende strategieën: 1. traditionele cariësbehandeling via complete verwijdering van carieus tandweefsel, restauratie en preventie (CP), 2. insluiten van de cariëslaesie via ART of een Hall-kroon en preventie (IP); of 3. uitsluitend preventie via voedingsvoorlichting, fluorideapplicaties, poetsinstructies en het aanbrengen van sealants (P).

Bij alle kinderen werd op de eerste plaats het aandeel van de deelnemers gemeten met ten minste 1 periode waarin pijn en/of ontsteking werd gesignaleerd. Daarnaast werd het aantal perioden gemeten waarin pijn en/of ontsteking zich voordeed tijdens de onderzoeksperiode (minimaal 23 maanden). In totaal werden 1.144 kinderen behandeld door 72 tandartsen die bij dit onderzoek betrokken waren: 386 (CP) + 381 (IP) + 377 (P). In totaal kon van 1.058 kinderen minimaal 1 evaluatiebezoek worden geregistreerd verspreid over de groepen CP (n = 352), IP (n = 352) en P (n = 354). De mediane follow-up was 33,8 maanden (interkwartielrange: 23,8-36,7). Kinderen met ten minste 1 periode van pijn en/of ontsteking bleken als volgt over de groepen te zijn verdeeld: CP 42%, IP 40% en P 45%. Na een statische analyse werd geen bewijs voor een verschil in het optreden van pijn en/of ontsteking tussen de groepen gevonden. Het gemiddelde aantal perioden van pijn en/of ontsteking was achtereenvolgens voor de groepen CP, IP en P: 0,62 (± 0,95); 0,58 (± 0,87) en 0,72 (± 0,98). Ook deze verschillen bleken niet statistisch significant.

Conclusie. Er bleken geen statistisch significante verschillen te bestaan tussen de 3 methoden van cariësbehandeling met betrekking tot de incidentie of het aantal perioden van pijn en/of ontsteking bij kinderen met een hoog cariësrisico.

In de discussie worden de secundaire resultaten van het onderzoek vermeld die gepubliceerd zijn in een uitgebreid onderzoeksverslag. Het betreft onder andere de kosten van de behandelmethoden, de door de ouders gerapporteerde behandelangst bij de kinderen, de incidentie van nieuwe cariëslaesies in de dentitie en de acceptatie van de behandeling door de ouders. Het blijkt dat de kosten in de preventiegroep het laagst zijn, maar verder werd geen bewijs voor een verschil tussen de groepen gevonden. De onderzoekers betogen dat de methode van insluiten van de cariëslaesie de meeste potentie heeft met betrekking tot de mondgezondheid. Uit het onderzoeksverslag blijkt dat het beslijpen van carieuze tijdelijke gebitselementen wel in de preventiegroep werd toegestaan, maar dat de optie van het 5-puntsbehandelconcept NRCT geen deel uitmaakte van het onderzoek, inclusief de optie van het remmen van de cariësactiviteit door toepassing van zilverdiaminefluoride. Dat heeft echter de potentie om de resultaten in de preventiegroep aanzienlijk te verbeteren. Het volledige artikel evenals het complete onderzoeksverslag zijn overigens kosteloos te downloaden via PubMed.

Bronnen

- Innes NP, Clarkson JE, Douglas GVA, et al. Child caries management: A randomized controlled trial in dental practice. J Dent Res 2020; 99: 36-43.
- Maguire A, Clarkson JE, Douglas GV, et al. Best-practice prevention alone or with conventional or biological caries management for 3- to 7-year-olds: the FiCTION three-arm RCT. Health Technol Assess 2020; 24: 1-174.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog