× ABONNEREN

Fluoride in mondholte na poetsen met 1450 en 5000 ppm F-tandpasta

Preventieve tandheelkunde

Door op 05-03-2021
  • Reacties (0)

De aanwezigheid van vrije fluoride-ionen in de mondholte maken het mogelijk om carieuze laesies te voorkomen. Na tandenpoetsen met fluoridetandpasta neemt de concentratie fluoride in het speeksel enorm toe en hechten fluoride-ionen zich aan de mucosa (reservoirfunctie). Korte tijd daarna daalt de fluorideconcentratie in het speeksel snel, maar over de wijze en mate van loslaten van fluoride-ionen van de mucosa is vrij weinig bekend. De reservoirfunctie lijkt belangrijk te zijn. Onderzoekers verwachtten een hogere fluorideconcentratie op de mucosa na poetsen met tandpasta van 5000 ppm F dan van 1450 ppm F. Het doel van het onderhavige onderzoek was om de fluorideconcentratie op de mucosa en in het speeksel te bepalen en te vergelijken na een eenmalige poetsbeurt met tandpasta van 1450 en 5000 ppm F.

Vijftien vrijwilligers poetsten eerst met de 1450 ppm F-tandpasta en 3-7 dagen later met de 5000 ppm F tandpasta. Voor het poetsen en na 1, 2, 4 en 6 uur werden monsters van speeksel en mucosa genomen. Fluoridewaarden werden vastgesteld door gebruik te maken van de ion-selectieve elektrode die aangepast was voor het uitvoeren van microanalysen. Voor het poetsen waren de fluorideconcentraties op de mucosa hoger dan in het speeksel. Voor de 1450 ppm F-tandpasta en voor 5000 ppm F-tandpasta respectievelijk 0,20 ppm en 0,07 ppm F. Na 1 uur waren de fluorideconcentraties in de 1450 ppm F-groep significant gestegen tot 1,15 ppm F (mucosa) en 0,33 ppm F (speeksel) en in de 5000 ppm F-groep tot 3,21 ppm F (mucosa) en 0,90 ppm F (speeksel). Na 2 uur waren de waarden lager maar nog steeds significant verschillend ten opzichte van de beginwaarden. Na 6 uur waren de waarden voor speeksel en mucosa min of meer gelijk aan de beginwaarden.

Beeld: Shutterstock

Conclusie. Op basis van een keer tandenpoetsen is gebleken dat de fluorideconcentratie op de mucosa hoger is dan in het speeksel; het patroon van loslaten van fluoride-ionen van de mucosa overeenkomt met dat van het verlies in speeksel; er geen verschil is in de retentie van fluoride-ionen op de mucosa ten opzichte van dat van speeksel en dat de mate van retentie van fluoride-ionen bepaald wordt door de concentratie in de tandpasta.

Bron

Staun Larsen L, Baelum V, Richards A, Nyvad B. Fluoride in saliva and oral mucosa after brushing with 1,450 or 5,000 ppm fluoride toothpaste. Caries Res 2019; 53: 675-681.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog