× ABONNEREN

Froggy mouth™: een nieuwe myofunctionele benadering voor afwijkend slikgedrag

Kindertandheelkunde

Door op 06-12-2019
  • Bron
  • Reacties (0)

Afwijkend slikgedrag wordt veel gezien bij kinderen en volwassenen. Behandeling hiervan is mogelijk met orthodontische apparatuur: myofunctionele trainers eventueel in combinatie met logopedie. Het doel van dit artikel is inzicht te geven in een nieuw innovatief myofunctioneel apparaat dat specifiek is ontworpen om afwijkend slikgedrag te corrigeren en een verandering in de tongpositie te bewerkstelligen. In het artikel wordt de klinische toepassing van de Froggy Mouth™ beschreven, waarbij voor- en nadelen van deze trainer worden besproken in relatie tot logopedie. Ook wordt de Froggy Mouth™ vergeleken met andere apparaten.

Beeld: P. Fellus/CC by 4.0

De Froggy Mouth™ is een kleine, flexibele, uitneembaretrainer van elastomeer, die slechts 15 minuten per dag moet worden gedragen. De Froggy Mouth™ moet tussen de lippen en de tanden worden geplaatst waarbij deze 2 mm vrij van de mondhoek ligt. De Froggy Mouth™ werd bij 370 patiënten getest na het invullen van een klinische status, het maken van mondopnamen en het geven van instructie aan kind en ouders. Vervolgafspraken werden iedere 6-8 weken gemaakt, waarbij mondopnamen werden gemaakt. De behandeling duurde meestal 9-12 maanden.

De Froggy Mouth™ had een positief effect bij de correctie van afwijkend slikgedrag zowel van klinisch als functioneel. De snelste en meest voorspelbare resultaten werden gezien tijdens de groeispurt. In vergelijking met enkel traditionele logopedie hoeft dit apparaat slechts 15 minuten te worden gedragen en geeft meer voorspelbare en blijvende resultaten.

Conclusie. Klinisch onderzoek toont aan dat de Froggy Mouth™ effectief is bij afwijkend slikgedrag. Cruciaal voor positieve snellere en effectieve resultaten blijft de ondersteuning met logopedie.

Bron

Di Vecchio S, Manzini P, Candida E, Gargari M. Froggy mouth: a new myofunctional approach to atypical swallowing. Eur J Paediatr Dent 2019; 20: 33-37.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 december 2019
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 12 - december 2019; 703

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog