× ABONNEREN

Fysieke activiteit voorkomt kwetsbaarheid

Gerodontologie

Door op 19-08-2021
  • Reacties (0)

Theoretisch ontstaat kwetsbaarheid op oudere leeftijd door ziekten en fysieke beperkingen of door fysiologische veranderingen tijdens de veroudering die niet zijn gerelateerd aan systeemziekten. De onderzoekshypothese van een groep onderzoekers in Finland was dat personen die op jongere leeftijd in het kader van vrijetijdsbesteding fysieke activiteiten ondernemen minder risico lopen om op oudere leeftijd kwetsbaar te worden.

Het onderzoek werd in 2013 uitgevoerd bij een groep 66-77-jarigen. Zij werden in 6 gezondheidscentra behandeld en begeleid omdat bij hen enkele risicofactoren waren ontdekt voor cardiovasculaire ziekten en de ziekte van Alzheimer. Tussen 1972 en 2007 hadden zij deelgenomen aan een subjectief onderzoek naar hun fysieke activiteiten in het kader van hun vrijetijdsbesteding. Naar aanleiding van dat onderzoek waren zij verdeeld in 3 groepen: 1. niet of nauwelijks fysiek actief; 2. minimaal 4 uur per week fysiek actief; 3. sportief actief in competitieverband of een fysiek intensieve sport beoefenend. In 2013 ondergingen zij een kwetsbaarheidsonderzoek met de volgende 5 fysieke criteria: lichaamsgewicht, vermoeidheid, fysieke activiteit, handknijpkracht en loopsnelheid. Als zij negatief scoorden op minimaal 3 criteria werden ze geclassificeerd als kwetsbaar. Een negatieve score op 1 criterium of op 2 criteria leverde de classificatie prekwetsbaar op.

De prevalenties van kwetsbaarheid en prekwetsbaarheid waren respectievelijk 0,8% en 27,3%. Voor de verdere statistische analyse werden de groepen kwetsbaren en prekwetsbaren samengevoegd. Proefpersonen die op jongere leeftijd intensief en middelmatig fysiek actief waren geweest, hadden een statistisch significant kleinere kans om op oudere leeftijd (pre)kwetsbaar te worden dan de inactieven (respectievelijk OR = 0,37; 95% CI = 0,23-0,60 en OR = 0,45; 95% CI = 0,32-0,65). Dit bleef ook het geval na statistische correctie voor beïnvloedende factoren als leeftijd, geslacht, opleiding, ziekten en roken.  

Conclusie. Ten opzichte van inactiviteit was fysieke activiteit op jongere leeftijd duidelijk geassocieerd met een kleiner risico op (pre)kwetsbaarheid op oudere leeftijd.

Bron

Kolehmainen L, Havulinna S, Ngandu T, et al. Earlier life leisure-time physical activity in relation to age-related frailty syndrome. Age Ageing 2021; 50: 161-168.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 19 augustus 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 0 - editie - Epub Excerpten 2021

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog