× ABONNEREN

Gaat hulp in rook op?

Preventieve tandheelkunde

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

Het is bekend dat roken invloed heeft op tandaanslag, verminderde speekselvloed, slechte wondgenezing, parodontitis en zelfs de kans op het ontstaan van mondkanker verhoogt. Mondzorgverleners adviseren en motiveren daarom hun patiënten vaak om te stoppen met roken, om de negatieve gevolgen van het roken op de mond en de algemene gezondheid te reduceren. Hiervoor maken ze gebruik van de informatie op de website van bijvoorbeeld het Ivoren Kruis en allesoverhetgebit.nl of de folder ‘Uw tandvlees gaat in rook op’ van de NVvP.

In een Cochrane systematisch literatuuronderzoek werd het effect van het stoppen-met-rokenadvies door mondzorgverleners onderzocht. In totaal werden er 20 klinische onderzoeken gevonden. De onderzoeken waren uitgevoerd in de mondzorgpraktijk en op scholen en universiteiten. Zowel het roken van sigaretten als het gebruik van rookvrije tabak, zoals snus en pruimtabak, werd geëvalueerd. Alle onderzoeken maakten gebruik van een of meerdere gedragsinterventies zoals advies, informatie, motivatie en soms zelfs nicotinevervangende therapie of e-sigaretten. Ook de in de dagelijkse praktijk veelgeprezen motivational interviewing-techniek met de patiënt om te stoppen met roken was een van de gedragsinterventies uit het systematische literatuuronderzoek.

Indien alleen een kort advies werd gegeven of een strategie waarin de betrokkenheid van de patiënt minder was, bleek het effect zeer beperkt. Het effect werd niet vergroot door meerdere keren goed bedoelde aanmoedigingen om te stoppen met roken. Wel bleek dat de aanvulling van gedragsinterventies gecombineerd met nicotinevervangende therapie of e-sigaretten het stop­gedrag vergrootte. Er bleek geen verschil tussen de gedragsinterventies op scholen en universiteiten ten opzichte van mondzorgpraktijken.

Conclusie. Er kan met beperkte zekerheid worden gesteld dat er weinig bewijs is dat patiënten stoppen met roken wanneer een mondzorgverlener hiervoor ondersteuning biedt. De enkeling die wel het advies ter harte zal nemen heeft er zeker baat bij, voor anderen gaat helaas de welgemeende hulp in rook op.

Bron

Holliday R, Hong B, McColl E, Livingstone-Banks J, Preshaw PM. Interventions for tobacco cessation delivered by dental professionals. Cochrane Database Syst Rev 2021; 2: CD005084.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog