× ABONNEREN

Gebruik digitale technieken -extraoraal

Radiologie

Door op 06-03-2020
  • Reacties (0)

Naast de groeiende belangstelling in en het gebruik van intraorale digitale beeldvormingstechnieken, neemt ook de extraorale radiografie in digitale vorm snel toe. De 3 belangrijkste modaliteiten zijn de panoramische röntgenopname, conebeamcomputertomografie (CBCT) en cephalometrische opname (RSP). Het doel van dit onderzoek was kennis te vergaren omtrent het gebruik en de keuze van Zweedse tandartsen voor digitale extraorale beeldvormingstechnieken, vooral de panoramische röntgenopname en CBCT.

Een vragenlijst werd verstuurd naar 2.481 tandartsen die waren aangesloten bij de Zweedse tandheelkundige beroepsvereniging. De vragen gingen over het gebruik van panoramische röntgenopname en CBCT, opleiding en praktijksetting. De respons was 53%.

Van de deelnemende Zweedse tandartsen had 61% toegang tot een panoramisch röntgentoestel. Bij de meeste van deze toestellen (84%) werd gebruikgemaakt van een directe digitale sensor en bij 6% van een fosforplaat. Ongeveer 8% van de respondenten had de mogelijkheid om CBCT’s te maken. In groepsprakrijken was tweemaal zo vaak een panoramisch röntgentoestel aanwezig vergeleken met een solopraktijk. Ongeveer 40% van de tandartsen had de afgelopen 5 jaar nascholing in de radiologie genoten. Tandartsassistenten en mondhygiënisten maakten 92% van de panoramische röntgenopnamen en 75% van de CBCT’s. Bijna een derde van de prakrijken maakten meer dan 30 panoramische röntgenopnamen per maand en ruim de helft van de praktijken met beschikking over een CBCT-toestel maakten meer dan 75 opnames per jaar.

Conclusie. Ruim de helft van de respondenten heeft toegang tot een panoramisch röntgentoestel en 8% tot een CBCT. Er wordt hier vaker gebruik van gemaakt als de tandarts werkzaam is in de publieke sector of in een groepspraktijk, en als nascholingsonderwijs in de radiologie is gevolgd.

Bron

Svenson B, Stahlnacke K, Karlsson R, Falt A. Dentists’ use of digital radiographic techniques: Part II – extraoral X-ray: a questionnaire study of Swedish dentists. Acta Odontol Scand 2019; 77: 150-157.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 maart 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 3 - maart 2020; 202

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog