× ABONNEREN

Gebruik digitale technieken – intraoraal

Radiologie

Door op 06-03-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Intraorale radiografie is de meest gebruikte beeldvormende techniek in de tandartspraktijk. Inmiddels is in diverse landen het gebruik van digitale technieken zover ingeburgerd dat nagenoeg de helft van intraorale opnamen in Duitsland, Engeland en België digitaal is. Het doel van dit onderzoek was kennis te vergaren omtrent het gebruik en de keuze van Zweedse tandartsen voor digitale intraorale beeldvormingstechnieken.

Hiertoe werd een vragenlijst verstuurd naar 2.481 tandartsen die waren aangesloten bij de Zweedse tandheelkundige beroepsvereniging. De vragen gingen over het gebruikte type röntgentechniek, problemen met digitale beeldvorming, redenen om te kiezen voor digitaal en over indicaties, filmgrootte en type opname. De respons was 53%.

Van de deelnemende tandartsen was 98% reeds overgestapt op digitale radiografie; slechts 2% gebruikte nog een analoge filmtechniek. De meeste tandartsen maakten gebruik van een sensor. Hoe meer jaren een tandarts werkte, hoe minder geneigd om op individuele basis indicaties voor een volledige röntgenstatus te stellen. Opnames moesten vaker opnieuw worden genomen wanneer gebruik werd gemaakt van een sensor vergeleken met fosforplaatjes. Redenen om digitaal te werken waren gemakkelijker, sneller en een verbeterde communicatie met de patiënt. Maar tandartsen gaven ook aan meer problemen te ondervinden met de digitale techniek. Dit betrof fouten bij de opname en een minder goede beeldkwaliteit. Vanuit de overheid wordt benadrukt dat elk radiologisch onderzoek gerechtvaardigd moet zijn, maar hier wordt in de tandartspraktijk niet altijd de hand aan gehouden.

Conclusie. Bijna alle respondenten maken gebruik van digitale röntgentechnieken, meestal een sensor. 

Bron

Svenson B, Stahlnacke K, Karlsson R, Falt A. Dentists’ use of digital radiographic techniques: Part I – intraoral X-ray: a questionnaire study of Swedish dentists. Acta Odontol Scand 2018; 76: 111-118.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog