× ABONNEREN

Gebruik van CBCT in het Verenigd Koninkrijk

Radiologie

Door op 04-10-2019
  • Reacties (0)

Het gebruik van conebeamcomputertomografie (CBCT) doet steeds meer zijn intrede in de tandartspraktijk, vooral ook vanwege het beschikbaar komen van de modernste apparaten die beschikken over de mogelijkheid om zowel een panoramische röntgenopname, een laterale röntgenschedelprofielopname (RSP) als een CBCT te maken. Vooral in de implantologie wordt hiervan gebruikgemaakt ten behoeve van diagnostiek en behandelplanning. Gezien de grotere dosis röntgenstraling bestaan er zorgen over een brede inzet van de CBCT in de tandheelkunde en zeker bij kinderen. In dit onderzoek lag de focus op de vraag op welke manier de CBCT werd ingezet in de tandartspraktijk met betrekking tot rechtvaardiging, optimalisatie en training, met bijzondere aandacht voor het gebruik bij kinderen.

Het gebruik van CBCT in de tandartspraktijk staat in het Verenigd Koninkrijk onder controle van een instantie op het gebied van stralingsbescherming. Via een van deze instanties werd een vragenlijst gestuurd naar alle 145 aangesloten tandartspraktijken die over een CBCT beschikken. Geschat wordt dat nog ongeveer 800 andere tandartspraktijken met CBCT bij een andere instantie zijn aangesloten. De vragenlijst bestond uit 28 vragen, een mix van open en meerkeuzevragen. De respons bestond uit 71 compleet ingevulde vragenlijsten (49%). Er bleek veel variatie in type CBCT aanwezig in de praktijk en een derde van de apparatuur was het afgelopen jaar aangeschaft. In bijna 60% van de praktijken werden 1-10 scans per maand bij volwassenen gemaakt, meestal met een smal of medium field of view, en voor het overgrote deel aan implantologie gerelateerd. In 8% van de praktijken werd CBCT ook gebruikt bij kinderen en jongeren tot 18 jaar. Nog geen 20% van de gebruikers kon gedetailleerde informatie verschaffen over belichtingsfactoren.

Conclusie. Er is geen aanwijzing voor excessief gebruik van de CBCT in de tandartspraktijken in het Verenigd Koninkrijk. Enige bezorgdheid over de kennis van de respondenten aangaande belichtingsfactoren en de evaluatie van de beelden is op zijn plaats.

Bron

Andraws Yalda F, Holroyd J, Islam M, et al. Current practice in the use of cone beam computed tomography: a survey of UK dental practices. Br Dent J 2019, 226: 115-124.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 oktober 2019
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 10 - oktober 2019; 542

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog