× ABONNEREN

Geen aandacht voor de mond in COVID-19-richtlijnen

Gerodontologie

Door op 05-02-2021
  • Reacties (0)

Woonzorgcentra voor zorgafhankelijke ouderen zijn risicolocaties voor de verspreiding van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 kan veroorzaken. Bovendien zijn deze ouderen een risicogroep omdat ze een slechtere prognose hebben als ze COVID-19 krijgen. De bovenste luchtweg, met de mond als belangrijk onderdeel, bevat bij geïnfecteerde personen veel SARS-CoV-2. Tijdens de dagelijkse mondverzorging, die veelal met hulp van of volledig door verzorgenden wordt uitgevoerd, bestaat een aanzienlijk risico op kruisbesmetting. Dit onderdeel van de zorgverlening zou dus niet mogen ontbreken in de door deskundigen opgestelde COVID-19-richtlijnen. De auteurs van dit artikel wilden weten of COVID-19-richtlijnen voor ouderen in woonzorgcentra aandacht besteden aan de dagelijkse mondverzorging.

In 5 digitale literatuurbestanden voerden de onderzoekers op 20 mei 2020 een globale zoekactie uit naar alle typen publicaties. Trefwoorden waren combinaties van SARS-CoV-2, COVID-19, acuut respiratoir syndroom, pandemie en woonzorgcentrum. Van de 59 geselecteerde publicaties behandelde slechts 1 onder andere de problematiek van mondzorgverlening aan ouderen in woonzorgcentra tijdens een pandemie. Hierin valt te lezen dat in de meeste woonzorgcentra contacten met mondzorgverleners moeten worden verboden met als voornaamste argument dat tijdens veel orale behandelingen aerosolen ontstaan die de belangrijkste oorzaak zijn voor verspreiding van SARS-CoV-2. Een ander argument tegen contacten met mondzorgverleners is dat de persoonlijke beschermingsmiddelen die mondzorgverleners gebruiken wereldwijd schaars zijn en harder nodig zijn in medische centra. Van enige informatie over hygiënemaatregelen bij zorgafhankelijke ouderen tijdens een pandemie is in deze publicatie geen sprake.

Volgens de onderzoekers zouden COVID-19-richtlijnen informatie moeten bevatten over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen door verzorgenden tijdens de dagelijkse mondverzorging, apart voor ouderen met en zonder COVID-19. Ook zou moeten worden aanbevolen de ouderen met COVID-19 voorafgaand aan de dagelijkse mondverzorging een antiseptisch mondspoelmiddel te laten gebruiken om het aantal virussen in vochtdruppels en aerosolen te minimaliseren.

Conclusie. De COVID-19-richtlijnen voor ouderen in woonzorgcentra besteden geen aandacht aan de dagelijkse mondverzorging.

Bron

Rodrigues LG, Campos FL, Alonso LS, et al. Do COVID-19 control guidelines for long-term care facilities include oral healthcare orientations? J Am Geriatr Soc 2020; 68: 2187-2188.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 februari 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 2 - februari 2021; 124

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog