× ABONNEREN

Glazuurparels: voorkomen nu en heel veel vroeger

Door op 06-12-2019
  • Bron
  • Reacties (0)

Glazuurparels zijn een van de anomalieën die kunnen ontstaan als een verstoring optreedt in de epitheliale-mesenchymale interactie tijdens de ontwikkeling van het element. Al meer dan 100 jaar wordt het bestaan van glazuurparels onderkend als een afwijking, bekend onder diverse namen als knobbeltje, druppel of tandexostose. Een glazuurparel bestaat uit een focale massa van glazuur op het externe worteloppervlak, apicaal en niet gelieerd aan de glazuurcementgrens. Het doel van dit onderzoek was het documenteren van het voorkomen van glazuurparels op het distale worteloppervlak van de derde molaar boven van een fossiel specimen uit Florisbad, Zuid-Afrika, van ongeveer 259.000 jaar geleden. Dit fossiel wordt beschouwd als een vroege representatief van de homo sapiens en is daarmee een directe voorouder van de moderne mens.

De betreffende molaar was macroscopisch en met behulp van μCT onderzocht om zodoende een accurate meting en visualisatie van de structuur van de glazuurparel te kunnen maken. Deze parel had een diameter van 0,97mm. Het was een type 2 samengestelde glazuurparel waarbij een glazuurkap aanwezig is met een hart van dentine, zonder dat sprake is van een aanwezige pulpakamer. De grootte van deze Florisbad glazuurparel is in de range van de grootte zoals die tegenwoordig in recente menselijke populaties wordt aangetroffen. Het type 2 glazuurparel komt ook tegenwoordig het meest voor en net als bij de Florisbad specimen op het distale worteloppervlak van de derde molaar. Glazuurparels komen nu voor bij ongeveer 0,2–4,8% van de bevolking, en bij 1,7–6,8% van de molaren. Glazuurparels zijn al vaker gedocumenteerd in verscheidene prehistorische menselijke dentities, maar nooit ouder dan 4000 jaar.

Conclusie. De Florisbad schedel vertoont het eerste bewijs van het voorkomen van glazuurparels, die in vorm, grootte en locatie vergelijkbaar zijn met glazuurparels die bij de moderne mens worden aangetroffen.

Bron

Grine FE, Holt S, Brink JS, du Plessis A. Enamel pearls: Their occurrence in recent human populations and earliest manifestations in the modern human lineage. Arch Oral Biol 2019; 101: 147-155.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 december 2019
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 12 - december 2019; 700

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog