× EINDEJAARSACTIE

Heeft voeding invloed op de vorming van tandsteen?

Door op 05-11-2021
  • Achtergrond van de vraagstelling
  • Antwoord uit de literatuur
  • Conclusie
  • Literatuur
  •  Dankwoord
  • Reacties (0)

Samenvatting

Tandsteen ontstaat door het neerslaan van calcium- fosfaten op tandplaque, vooral in een basisch milieu. Fruit is zuur en bevat daarnaast veel koolhydraten, wat leidt tot zuurvorming in tandplaque. In bevolkingsonderzoek bleek fruitconsumptie dan ook geassocieerd met een verlaagd risico op de vorming van tandsteen. Bij eiwitafbraak kan wel een basisch milieu ontstaan. Consumptie van zuivelproducten, die eiwitrijk zijn en ook veel calciumionen bevatten, leidt echter niet tot meer tandsteenvorming. Ook mondverzorgings­producten met het aminozuur arginine of met ureum, die beide een basisch milieu genereren, leiden niet tot meer tandsteenvorming. Op basis van deze onderzoeken kan geconcludeerd worden dat voeding het metabolisme in tandplaque onvoldoende beïnvloedt om te leiden tot meer tandsteenvorming.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Auteursinformatie

  • A.J.M. Ligtenberg, H.S. Brand
  • Uit de sectie Orale Biochemie van het Academische Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
  • Datum van acceptatie: 1 september 2021
  • Adres: A.J.M. Ligtenberg, Gustav Mahlerlaan 3004, 1081 LA Amsterdam.
  • a.ligtenberg@acta.nl

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog