× ABONNEREN

Herinfectie met SARS-CoV-2 of recidiverende COVID-19?

Algemene ziekteleer

Door op 04-06-2021
  • Reacties (0)

Sinds december 2019 zijn miljoenen mensen getroffen door COVID-19 als gevolg van besmetting met het severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Vooral ouderen kunnen door de ziekte overlijden. Geïnfecteerde personen zijn vermoedelijk beschermd tegen herinfectie door immunisatie. Toch zijn vanaf april 2020 diverse gevallen gerapporteerd van potentiële herinfectie. Franse artsen beschrijven in dit artikel de ziektegeschiedenis van 3 oudere vrouwen die waarschijnlijk zijn overleden door recidiverende COVID-19.

Bij een 84-jarige medisch gecompromitteerde vrouw werd op 26 maart 2020 de diagnose COVID-19 gesteld, gevolgd door opname op een corona-afdeling van een medisch centrum. Op 7 april was zij zodanig hersteld dat zij kon worden overgeplaatst naar de afdeling revalidatie voor coronapatiënten. Op 4 mei kreeg zij een terugslag en op 8 mei bleek zij wederom COVID-19 te hebben met heviger klachten, meer longschade en nauwelijks SARS-CoV-2-antilichamen in haar bloed. Na hernieuwde opname op de corona-afdeling konden medicatie en zuurstoftherapie niet voorkomen dat zij op 17 mei overleed. Vergelijkbare ziektegeschiedenissen worden in het artikel beschreven over 2 medisch gecompromitteerde vrouwen van 90 en 84 jaar oud.

Mogelijke verklaringen voor de 2 kort achter elkaar opgetreden episoden van COVID-19 bij deze 3 ouderen zijn het achterblijven van RNA-restanten van SARS-CoV-2 na de eerste episode, herinfectie met SARS-CoV-2 of recidiverende COVID-19. De eerste optie valt af omdat in alle 3 gevallen bij de tweede episode replicatie van SARS-CoV-2 is vastgesteld. Omdat het interval tussen de 2 episoden relatief kort was, is ook optie 2 niet waarschijnlijk. Recidiverende COVID-19 lijkt de waarschijnlijke hypothese. Dit mede omdat 2 ouderen bij aanvang van de tweede episode nauwelijks SARS-CoV-2-antilichamen in hun bloed hadden.

Conclusie. Als de hypothese over recidiverende COVID-19 wetenschappelijk kan worden bevestigd, is het zaak de risicofactoren voor recidief in kaart te brengen. Daarbij valt te denken aan comorbiditeit, ondervoeding, lymfocytopenie en ontoereikend immuunsysteem.

Bron

Lafaie L, Célarier T, Goethals L, et al. Recurrence or relapse of COVID-19 in older patients: A description of three cases. J Am Geriatr Soc 2020; 68: 2179-2183.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 juni 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 6 - juni 2021; 339

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog