× ABONNEREN

Het bacteriële metaboloom van tongbeslag bij orale halitose

Algemene ziekteleer

Door op 05-06-2020
  • Reacties (0)

Het microbioom van tongbeslag is het geheel aan micro-organismen dat zich in tongbeslag bevindt. Het bacteriële metaboloom van tongbeslag is de verzameling van metabolieten van bacteriën in tongbeslag. Dit onderzoek had als doelstelling het bacteriële metaboloom van tongbeslag van personen met en zonder orale halitose in kaart te brengen.

De proefpersonen waren 14 mensen met en 10 mensen zonder orale halitose met een gemiddelde leeftijd van respectievelijk 44 ± 15,3 jaar en 47 ± 13,9 jaar. Ze rookten niet, waren niet zwanger, hadden geen antimicrobiële middelen gebruikt in de voorgaande 3 maanden en hadden geen parodontitis en/of systemische ziekten. De diagnose orale halitose was gesteld door middel van organoleptisch onderzoek, gaschromatografie met de OralChroma®, de ‘Dutch periodontal screening index’ en de ‘Winkel tongue coating index’. Op de dag van het onderzoek werd ’s ochtends het tongbeslag afgeschraapt om hierin met microbiologische methoden het bacteriële metaboloom vast te stellen.

De metabolomen van tongbeslag van de proefpersonen met en zonder halitose verschilden statistisch significant van elkaar. Het tongbeslag van de proefpersonen zonder halitose bevatte statistisch significant meer metabolieten die afkomstig waren van de bacteriële oxidatie van seleniumaminozuur en nicotinamide: stoffen die geen enkele relatie met halitose hebben. In het tongbeslag van de proefpersonen met halitose werden 39 opvallende bacteriële metabolieten gevonden. Hiervan nemen 3 vermoedelijk sleutelposities in bij het ontstaan van orale halitose, namelijk vertakte vetzuren (‘branched-chain fatty acids’; BCFA), 3-fumarylpyruvaat en acetylfosfaat. BCFA spelen een rol bij de formatie van tongbeslag. Acetylfosfaat is duidelijk geassocieerd met anaërobe fermentatie en met de productie van diwaterstofsulfide. Dit zijn alle drie belangrijke processen bij het ontstaan van orale halitose.

(Beeld: J. Heilman MD, Wikipedia)

Conclusie. Het met dit onderzoek in tongbeslag van personen met orale halitose gevonden bacteriële metaboloom verstrekt enig inzicht in het ontstaan van tongbeslag en in de productie van de voor halitose kenmerkende vluchtige zwavelverbinding diwaterstofsulfide.

Bron

Seerangaiyan K, Maruthamuthu M, Winkelhoff AJ van, Winkel EG. Untargeted metabolomics of the bacterial tongue coating of intra-oral halitosis patients. J Breath Res 2019; 13: 046010.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 juni 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 06 - juni 2020; 386

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog