× ABONNEREN

Het effect van aloë vera en tea tree olie op de mondgezondheid van schoolkinderen

Kindertandheelkunde

Door op 09-10-2020
  • Reacties (0)

Bij de behandeling van gingivitis en parodontitis worden in de alternatieve geneeskunde producten gebruikt op basis van kruiden als alternatief voor chloorhexidine omdat dat een smaakverandering en verkleuring van de dentitie geeft. Het doel van het onderhavige onderzoek was het effect van 2 kruidenspoelmiddelen met aloë vera en tea tree-olie op de mondgezondheid van kinderen te evalueren.

Beeld: Shutterstock

Er werd een dubbelblind placebogecontroleerd interventioneel prospectief onderzoek uitgevoerd onder schoolkinderen van 8-14 jaar. De deelnemers aan het onderzoek werden verdeeld in 4 groepen die gebaseerd waren op het gebruik van het soort mondwater: groep 1 (aloë vera), groep 2 (chloorhexidine 0,2%), groep 3 (tea tree-olie) en groep 4 (placebo, gedistilleerd water). De variabelen in het onderzoek waren de plaque-index, gingiva-index en de aanwezige aantallen Streptococcus mutans (S. mutans). Deze variabelen werden geregistreerd bij aanvang van het onderzoek, 4 weken nadat met de mondspoeling was gestart en 2 weken nadat met de mondspoeling was gestopt. In totaal werden 89 jongens en 63 meisjes geïncludeerd in het onderzoek.

Na 4 weken was er zowel een significante afname zichtbaar in de plaque- en gingiva-index als in de aantallen S. mutans bij de aloë vera-, tea tree-olie- en chloor­hexidinegroep. Bij de meting 2 weken na de beëindiging van het gebruik van spoelmiddelen werd in alle groepen een significante toename van de plaque- en gingiva-index gezien (p < 0,001). De aantallen S. mutans verminderden in die tijd niet significant. Er werden geen significante verschillen gevonden tussen de aloë vera-, tea tree-olie- en chloorhexidinegroep.

Conclusie. Het gebruik van aloë vera en tea tree-olie mondwater kan de hoeveelheid plaque en gingivitis alsmede de aantallen S. mutans bij kinderen verminderen. Hoewel men wellicht niet bekend is met mondspoelmiddelen op basis van aloë vera en tea tree-olie, zijn deze in Nederland en België verkrijgbaar bij gezondheidswinkels.

Bron

Kamath NP, Tandon S, Nayak R, Naidu S, Anand PS, Kamath YS. The effect of aloe vera and tea tree oil mouthwashes on the oral health of school children. Eur Arch of Paediatr Dent 2020; 21: 61–66.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 oktober 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 10 - oktober 2020; 587

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog