× ABONNEREN

Het effect van bessenextract op Streptococcus mutans biofilm

Cariologie

Door op 06-12-2019
  • Bron
  • Reacties (0)

Cariës is een polymicrobiële ziekte veroorzaakt door een verstoring in het residente microbioom, waardoor uiteindelijk een progressieve demineralisatie van de dentale harde weefsels optreedt. De acidogene bacteriën die hiervoor verantwoordelijk zijn, kunnen het best worden omschreven als pathobionten: ze zijn aanwezig in kleine aantallen, zelfs in de plaque van cariësvrije individuen. Lokale factoren zoals een frequente aanbieding van suikers of een gereduceerde speekselvloed, geven deze pathobionten de gelegenheid een ecologisch voordeel te behalen ten opzichte van de commensale bacteriën. Dit leidt tot een verstoring van het bacteriële evenwicht en vervolgens mogelijk tot de initiatie van de cariëslaesie.

Donkergekleurde bessen zijn een van de beste bronnen van polyfenolen in ons dieet en hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Met betrekking tot de mondgezondheid hebben specifieke fytochemicaliën uit cranberry’s een aantoonbaar remmend effect op de virulentie van S. mutans. De extractie en isolatie van deze stoffen uit het bessenfruit is een tijdrovend en kostbaar proces. Als alternatief zijn commercieel verkrijgbare bessenextracten beschikbaar, waarvan de samenstelling ook stabieler is dan de natuurproducten zelf. Het doel van dit onderzoek was het testen van de nulhypothese dat geselecteerde bessenextracten geen remmende invloed op S. mutans biofilms hebben.

Hooggekwalificeerde extracten van cranberry’s, blauwe bessen en aardbeien, en een combinatie van deze 3 (Orophenol), werden ingezet om 24-uur oude S. mutans biofilms te behandelen, met een concentratie variërend tussen 62,5 en 500 μg/ml. De behandelde biofilms werden beoordeeld op metabole activiteit, acidogeniteit, biovolume, structuur en levensvatbaarheid. De biofilms behandeld met de cranberry’s en met Orophenol extracten lieten de meeste reductie zien in metabole activiteit, zuurproductie en biovolume, waarbij ook de biostructuur minder compact leek dan de controle exemplaren. Het blauwe bessen extract reduceerde de metabole activiteit en de acidogeniteit maar alleen in de hoogste gebruikte concentratie, zonder effect op structuur en biovolume. Extract van aardbeien had geen effect op de S. mutans biofilms. Geen van de extracten had een bactericide effect.

Conclusie. Het cranberryextract was het meest effectief in het verstoren van de virulentie van S. mutans, echter zonder dat het de levensvatbaarheid van de bacterie aantastte.

Bron

Philip N, Bandara HMHN, Leishaman SJ, Wals LJ. Inhibitory effects of fruit berry extracts on Streptococcus mutans biofilms. Eur j Oral Sci 2019; 127:122-129.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 december 2019
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 12 - december 2019; 699

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog