× ABONNEREN

Het effect van nicotine op de ontwikkeling van kinderen

Basiswetenschappen

Door op 05-03-2021
  • Reacties (0)

De e-sigaret wordt in Nederland door 3,1% van de volwassenen gebruikt, maar daarnaast ook regelmatig door jongeren, waarbij er aanwijzingen zijn dat de e-sigaret een opstapproduct naar tabakssigaretten is. E-sigaretten kunnen in korte tijd hoge doses nicotine afgeven wat kan leiden tot een toename van nicotineverslaving bij niet-rokers. Duidelijk is inmiddels dat het product schadelijker is dan aanvankelijk werd aangenomen.

Bij het gebruik van niet-brandbare nicotineproducten door zwangere vrouwen kan de zich ontwikkelende foetus blootgesteld worden aan nicotine, een bekend teratogeen. Bovendien worden jonge kinderen vaak blootgesteld aan tweede- en derdehands nicotine-aerosolen die vrijkomen bij het gebruik van e-sigaretten, waarbij er weinig begrip is voor mogelijk nadelige effecten hiervan op de gezondheid. Met de komst van deze nieuwe nicotine-afgiftesys­temen zijn er veel zorgen gerezen over de gezondheids- effecten van nicotine op de gezondheid van kinderen op de korte en lange termijn tijdens alle ontwikkelingsfasen. Hoewel gezondheidsonderzoeken naar de blootstelling aan nicotine alleen beperkt zijn, is het nodig beleidsmakers en zorgverleners voor te lichten over de mogelijke gezondheidseffecten van niet-brandbare nicotine omdat de publieke acceptatie van deze producten wijdverspreid is. De meeste onderzoeken naar de effecten van nicotine op de gezondheid zijn uitgevoerd in het kader van blootstelling aan rook. Preklinische onderzoeken aan dat blootstelling aan alleen nicotine in vitro en in vivo laten echter ook nadelige invloeden zien op de zenuw-, ademhalings-, immuun- en cardiovasculaire systemen, vooral wanneer blootstelling optreedt tijdens kritieke ontwikkelingsperioden. Ook zijn er relaties gevonden met vroeg- en doodgeboorte en het ontstaan van schisis. In dit literatuuronderzoek hebben de auteurs zowel preklinische als klinische onderzoeken op leeftijdsgebonden gezondheidseffecten van blootstelling aan nicotine geanalyseerd, waarbij ook gekeken werd naar de mechanismen die aan deze effecten ten grondslag lagen.

Beeld: Shutterstock

Conclusie. Preklinisch en klinisch onderzoek geeft aan dat alleen al de blootstelling aan nicotine de potentie heeft ontwikkelingsstoornissen te veroorzaken en schade toe te brengen aan de gezondheid van kinderen met daarbij de kans dat adolescenten en jongvolwassenen verslaafd raken.

Bron

McGrath-Morrow SA, Gorzkowski J, Groner JA, et al. The effects of nicotine on development. Pediatrics 2020; 145: e20191346.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 maart 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 3 - maart 2021; 177-178

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog