× ABONNEREN

Het effect van visolie op alveolair botverlies bij ratten

Basiswetenschappen

Door op 03-07-2020
  • Reacties (0)

Parodontitis is een infectieuze chronische ziekte met een multifactoriële etiologie. De ziekte wordt gekarakteriseerd door een afbraak van steunweefsels rondom het gebitselement, zoals het parodontale ligament, het alveolaire bot en het gingivale weefsel. Botverlies is het meest kenmerkend voor parodontitis en is een grote risicofactor voor gebitselementverlies. Veel onderzoeken hebben laten zien dat er een verband bestaat tussen parodontitis en systemische ziekten en condities, zoals een recentelijk onderzoek naar vroeggeboortes en baby’s met een laag geboortegewicht. Er is ook veel aandacht voor de relatie van parodontitis met cardiovasculaire afwijkingen. De inname van grote hoeveelheden verzadigde vetzuren en cholesterol speelt een belangrijke rol in het ontstaan van atherosclerose. In een eerder onderzoek lieten Antona et al het verband zien tussen een dieet met veel verzadigde vetzuren en cholesterol en een vergrote kans op alveolair botverlies. Het doel van dit onderzoek was het effect van de vervanging van verzadigde vetzuren in het dieet door visolie op alveolair botverlies bij ratten met hypercholesterolemie en experimentele parodontitis te evalueren.

Een aantal Wistarratten van 8 weken oud werd verdeeld over 3 groepen. De controlegroep bestond uit 15 ratten die een normaal dieet kregen. De overige 30 ratten kregen 3 weken lang een dieet met veel verzadigde vetzuren. Na 3 weken werd bij de helft dit dieet gecontinueerd, terwijl bij de andere helft de verzadigde vetzuren vervangen werden door meervoudig onverzadigde vetzuren. Parodontitis werd geïnduceerd door de eerste molaar in de linkeronderkaak van een ligatuur te voorzien; de eerste molaar rechtsonder fungeerde als controlemolaar. In de loop van het experiment werden de ratten gedood. Het serum werd onderzocht op vetgehalte. De molaren werden histomorfisch en röntgenologisch onderzocht op kenmerken van botverlies.

De resultaten lieten zien dat de groep ratten die na 3 weken overging op een dieet van onverzadigde vetzuren een significante reductie van serumlipiden had. Bij de geligeerde molaren was meer sprake van parodontitis dan bij de controlemolaren. Aan het einde van het experiment vertoonden de ratten met het continue dieet van verzadigde vetzuren het minste botvolume, het hoogste gehalte aan verzadigde vetzuren in het serum en radiologisch het meeste verlies van parodontaal steunweefsel. Ratten die na 3 weken overstapten op het dieet met onverzadigde vetzuren vertoonden geen verschil met de controlegroep.

Beeld: Shutterstock

Conclusie. Het alveolair botvolume en het lipidegehalte in het serum verbeterden bij ratten met hypercholesterolemie en experimentele parodontitis door verzadigde vetzuren in het dieet te vervangen door onverzadigde vetzuren.

Bron

Antona ME, Ramos C, Stranges A, et al. Fish oil diet effects on alveolar bone loss, in hypercholeteroemis rats. Arch Oral Biol 2020; 109: 104553.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog