× ABONNEREN

Het effect van whitening tandpasta op erosieve dentineslijtage

Basiswetenschappen

Door op 03-07-2020
  • Reacties (0)

Whitening tandpasta’s worden gebruikt om op een goedkope en efficiënte manier tanden te bleken. Systematische literatuuronderzoeken hebben laten zien dat deze tandpasta’s in staat zijn extrinsieke tandverkleuringen aan te pakken. Het mechanisme van de pasta is gebaseerd op de aanwezigheid van actieve ingrediënten, zoals proteasen die de verkleurde pellikel helpen desintegreren, oxiderende bestanddelen die dieper in het glazuur dringen om verontreinigingen te verwijderen en fosfaathoudende componenten. Whitening tandpasta’s bevatten echter ook meer abrasieve bestanddelen dan een gewone tandpasta. Het doel van dit onderzoek was het in vitro bestuderen van mogelijk abrasieve effecten van whitening tandpasta’s op het worteldentine van rundergebitselementen.

Hiertoe werden 90 rundergebitselementen gepolijst en onderworpen aan een profielanalyse. De monsters werden willekeurig verdeeld over 6 experimentele groepen: 5 groepen werden behandeld met verschillende whitening tandpasta’s en 1 controlegroep werd met alleen erosie behandeld. De rundergebitselementen werden gedurende 1 week 4 maal per dag blootgesteld aan een erosieve behandeling. Vervolgens werd een abrasieve behandeling gedaan met behulp van een poetsmachine, een zachte borstel en de diverse tandpasta’s. De gebitselementen werden tussendoor bewaard in kunstspeeksel. Na 1 week werd aan de hand van een eindprofiel de erosieve dentineslijtage gemeten. De resultaten staan in de tabel.

Mediane waardes (interkwartiel bereik) van de erosieve dentineslijtage (µm).

Conclusie. Er is een aanzienlijk verschil in erosieve dentineslijtage tussen de verschillende whitening tandpasta’s. Bij patiënten met blootliggende wortels zouden tandartsen dit aspect in overweging moeten nemen bij het geven van tandpasta-advies.

Bron

Vertuan M, De Souza BM, Machado PF, Mosquim V, Magalhães AC. The effect of commercial whitening toothpastes on erosive dentin wear in vitro. Arch Oral Biol 2020; 109: 104580.
 
Tip
Zie rubriek Hoe zit het eigenlijk?! voor artikel over houtskool bevattende tandpasta’s en hun whitening effect. Pag. 402-405
 
 
 

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog