× ABONNEREN

Het gebruik van loodfolie bij digitale röntgenreceptoren

Radiologie

Door op 05-02-2021
  • Reacties (0)

Intraorale röntgenopnamen worden gezien als de onderzoeksmethode voor het opsporen van approximale cariëslaesies. Diverse onderzoeken hebben laten zien dat intraorale digitale receptoren een vergelijkbare kwaliteit hebben als conventionele films op het gebied van cariësdiagnostiek. Digitale opnamen hebben het voordeel van een gereduceerde werktijd, de mogelijkheid van beeldbewerking, een gunstige kosten-batenverhouding en een lagere stralingsdosis, vergeleken met conventionele films.

De hedendaagse intraorale receptoren maken geen gebruik meer van een loodfolie, zoals in conventionele films het geval is. De loodfolie heeft een beschermende functie, omdat het een deel van de secundaire straling absorbeert, die ontstaat door een interactie van de primaire bundel met de weefsels van de patiënt. Bovendien wordt het loodfolie geacht de beeldkwaliteit te verbeteren door sluiervorming op de opname te voorkomen. Het doel van dit onderzoek was de invloed te beoordelen van het gebruik van een loodfolie bij digitale intraorale receptoren op het contrast en de beeldkwaliteit bij de diagnostiek van approximale cariëslaesies.

In siliconen fantoomhoofden werden 40 (pre)molaren opgesteld. Röntgenopnames werden gemaakt met en zonder het gebruik van loodfolie; hierbij werd gebruikgemaakt van het Digora Optime™ en Digora Toto™ systeem. Vier beoordelaars beoordeelden de beelden op de aanwezigheid van approximale cariës op een 5-puntenschaal. Verder werden beelden van een aluminium trapje gemaakt, met en zonder loodfolie, om het verschil in contrast te bepalen.

De aanwezigheid van loodfolie had geen invloed op de diagnostische waarden van de cariësdiagnostiek, ongeacht het gebruikte digitale systeem. Opnamen gemaakt met het Digora Toto™ systeem lieten hogere grijswaarden zien, lagere standaarddeviaties van de grijswaarden en een lagere contrastvariatie, ongeacht het gebruik van de loodfolie.

Conclusie. De toevoeging van loodfolie aan intraorale digitale receptoren heeft geen invloed op het beeldcontrast en de diagnostiek van approximale cariëslaesies.

Bron

Fontenele RC, Nejaim Y, Farias Gomes A, Gaeta-Araujo H, Haiter-Neto F, Freitas DQ. Does the addition of a lead foil to digital radiographic receptors influence image contrast and approximal caries lesions diagnosis? Dentomaxillofac Radiol 2020; 49: 20190384.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog