× ABONNEREN

HPV-prevalentie in potentieel maligne afwijkingen

Basiswetenschappen

Door op 19-08-2021
  • Reacties (0)

De term ”orale potentieel maligne afwijkingen (OPMA)” werd geïntroduceerd in 2005 om klinische orale afwijkingen die mogelijk maligne kunnen ontaarden in een plaveiselcelcarcinoom te definiëren. De meest voorkomende hiervan is orale leukoplakie met een wereldwijde prevalentie van 1-3%. Orale lichen planus, erythroplakie, verruceuze leukoplakie en submuceuze fibrose behoren ook hiertoe maar komen minder vaak voor. De gerapporteerde maligne transformatie van deze afwijkingen is erg heterogeen en varieert van 1% van de orale lichen planus en 3% bij orale leukoplakie tot 64% voor de verruceuze leukoplakie. De aanwezigheid van epitheliale dysplasie en humaan papillomavirus (HPV) is een bekende risicofactor voor het ontstaan van mondkanker, maar wat precies de rol is van deze factoren in combinatie met bovenstaande afwijkingen is onduidelijk. Het doel van dit onderzoek was deze relatie beter in kaart te brengen.

Hiertoe werden de databases van PubMed, Embase en Cochrane doorzocht op het voorkommen van HPV bij OPMA. In de 52 gevonden onderzoeken werd een overall prevalentie van 22,5% gevonden voor HPV. De heterogeniteit tussen de onderzoeken was groot: 93%. Bij onderverdeling in subgroepen was de prevalentie bij orale leukoplakie 20,2%, lichen planus 23,0%, submuceuze fibrose 28,6%, verruceuze leukoplakie 24,7% en ongespecificeerde OPMA 25,4%. Informatie over epitheliale dysplasie was aanwezig in 19 onderzoeken, en er werd geen verschil gevonden tussen dysplastische en niet-dysplastische monsters. Het subtype HPV16 was het meest voorkomende genotype onder de HPV-positieve OPMA-patiënten (48,2%).

Conclusie. Een overall HPV-prevalentie van 22,5% die werd gevonden in de casus met OPMA, is vergelijkbaar in de diverse subgroepen en onafhankelijk van epitheliale dysplasie.

Bron

de la Cour CD, Sperling CD, Belmonte F, Syrjänen S, Kjaer SK. Human papillomavirus prevalence in oral potentially malignant disorders: Systematic review and meta-analysis. Oral Diseases 2021; 27: 431–438.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 19 augustus 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 0 - editie - Epub Excerpten 2021

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog