× ABONNEREN

Impact mondhygiëne-instructies voor volwassenen met cerebrale parese

Bijzondere zorggroepen

Door op 08-01-2021
  • Reacties (0)

Cerebrale parese (CP) is een verzameldiagnose voor lichamelijke beperkingen ten gevolge van een aanlegstoornis of vroege beschadiging van de hersenen. Epilepsie en een verstandelijke beperking komen daarbij, vooral in combinatie, vaak voor. Mensen met CP hebben dus niet per definitie een verstandelijke beperking. Houdings- en bewegingsstoornissen staan op de voorgrond en een gestoorde mondmotoriek met kwijlen, kokhalzen en slikstoornissen kan het tandenpoetsen en de behandeling door een mondhygiënist extra bemoeilijken. Mensen met CP hebben als gevolg daarvan vaak relatief veel tandsteen en meer gingivitis.

In dit onderzoek werd de invloed beoordeeld van een individueel poetsbegeleidingsprogramma op tandsteen-, plaque- en gingivitisscores bij volwassenen met CP (met en zonder verstandelijke beperking) die in een instelling wonen. Alle 62 deelnemende bewoners en 39 verzorgers kregen in kleine groepjes een informatiebijeenkomst over cariës, gingivitis en preventie, en een poetsdemonstratie op modellen. Daarna werden een interventiegroep en een controlegroep geformeerd met in beide zowel deelnemers die zelf poetsten als deelnemers bij wie het poetsen geheel of gedeeltelijk was overgenomen door verzorgers. Deelnemers uit de interventiegroep en hun verzorgers kregen gedurende de eerste 2 maanden van het onderzoek gemiddeld 5 keer een intensieve individuele poetsinstructie: tijdens reguliere poetsmomenten in de instelling gaf een mondhygiënist tips, uitleg en aanwijzingen zonder het poetsen over te nemen.

Bij aanvang, na 2 en na 6 maanden werden de Simplified Oral Hygiene Index (OHI-S, dus Calculus Index en Debris Index) en de Gingival Index (GI) opgenomen. Na de beginmeting kregen alle deelnemers een professionele gebitsreiniging. In de controlegroep was na 2 maanden een lichte maar niet significante verbetering te zien in de OHI-S en de GI gevolgd door een terugval tussen 2 en 6 maanden tot bijna baselineniveau. Ondanks de informatiebijeenkomst met poetsdemonstratie en de professionele gebitsreiniging was de mondgezondheid na 6 maanden niet verbeterd. In de interventiegroep verbeterden zowel GI als OHI-S significant na 2 en na 6 maanden, al werd ook hier een terugval na 2 maanden gezien. Opvallend was dat in geen van de 4 groepen de Debris Index na 6 maanden significant verbeterd was.

Conclusie. De resultaten van dit onderzoek onder­schrijven het belang van juist de combinatie van pro­fessionele gebitsreiniging en intensieve individuele poetsinstructies in de thuissituatie om gingivitisscores bij geïnstitutionaliseerde CP-patiënten te beperken.

Beeld: Shutterstock

Bron

Bizarra M de F, Ribeiro Graça S. Short-term impact of an oral health program for adults with cerebral palsy. Spec Care Dent 2020; 40: 26–34.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) S. Kalf-Scholte
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 8 januari 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 1 - januari 2021; 63-64

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog